KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Hegedűs Robin - Lawrence Block

ImageEzúttal nem egy regénnyel, hanem egy íróval szeretném megismertetni Önöket. Egy tojásdad fejű, bajszos úriemberrel. No nem Hearcule Poirotval, róla majd később ejtünk szót, hanem Lawrence Blockkal.
Az amerikai író, magyar származással is büszkélkedhet, mivel dédapja, Leopold Block Magyarországról emigrált az Államokba.
Block könyvei gyors sodrásúak, hitelesek és félelmetesen izgalmasak." Nyilatkozta Blockról Stephen King és neki aztán tényleg hihetünk. A New York krónikásaként is emlegetett író munkássága négy fő sorozatra tagolható, melyek közül már hármat magyar nyelven is a kezünkbe vehetünk az Agave kiadó gondozásában. Most ezekkel fogom megismertetni Önöket.

   A legkönyedebb, humoros szériájának főszereplője egy betörő, Bernie Rhodenbarr, akit ellenszenves szakmájának ellenére Block egy roppant szerethető figurának teremtett. Bernie minden könyvben betör egy házba, hogy meglovasítson külömböző értékeket, de minden egyes alkalommal egy hullába botlik, akinek megölését kedvenc betörőnk nyakába akarják varrni. Bernie kénytelen kelletlen, de nyomozni kezd, hogy a könyv végére bebizonyítsa saját ártatlanságát.

Bernie humora elbűvölő, a párbeszédek hibátlanok, a szereplők hús-vér hatásúak, a nyomozás és a tolvajkulcsok teremtette atmoszféra pedig elragadó.  Mindezek kárpótolnak minket azért, hogy a sorozatban megjelent összes regény egy kaptafára készült és az alam sztorik is csak kevés dologban térnek el egymástól. De ez ne vegyegye el senki kedvét attól, hogy elolvassa a regényfolyam első kötetét, az A betörő, aki parókát viselt vagy az ezt követő öt betörő regényt. Könyed, megfizethető, nyári olvasmány, ahoz, hogy a strandon egy törölközőn eldőlve élvezzük a történetet.

    A másik sorozat a sokak által kedvelt Keller könyvek. Ennek főszereplője J. P. Keller egy hasonlóan negatív foglalkozást betöltő személy, mivel bérgyilkos.
Ezen nincs mit szépíteni. Keller szabadidejében bélyeget gyűjt, keresztrejtvényt fejt, sétáltatja a kutyáját, de amikor megcsörren a telefonja és a közvetítője, Dot hívja, akkor repülőre száll ás az ország másik felében eltesz valakit láb alól.

Ez a munkája. de közben Keller mégis közel kerül hozzánk. Megismerkedünk Dottal való kapcsolatával érzelmeivel és mindenek elött a férfi emberi oldalával. Részben fejlődésregény, részben filozófiai, részben pedig akció. Igen, ez mind megtalálható ebben a történetben.

Block egyik legynagyobb erényét csillogtatja meg elöttünk, hogy meg tudja szerettetni velünk a roszfiúkat. A sorozat négy kötetből áll, amelyek közül az első és a harmadik novelláskötet, míg a másik kettő egy-egy teljes regényt foglal magába. a Közelmúltban jelent meg a sorozat befejező közete, Bérgyilkos inkognitóban címmel, amely kuriózumként egy hónappal az amerikai megjelenés elött került hazánk könyvespolcaira.

   A harmadik magyar nyelven is olvasható Block történet szintén egy központi karakterre épül, Matt Scudderre, az alkoholista ex-rendőrre. A mesterien megformált magánnyomozó életét követhetjük nyomon, aki rendőrként véletlenül megölt egy kislányt és ennek a lelki  tehernek a súlya alatt megrogyva lépett ki a testülettől és zuhant be New York sötét kocsmáinak világába. Minden regényben megbizza valaki egy ügyel, aminek felgönygyölitéses során bejárja a new yorki alvilág és a felhókarcolók milliomosainak világát. Igazi élvonalbeli, hard boiled krimi a javából. 
A nyomozások során föltárul elöttünk a pénz és boszú hajtotta világ legmélyeb bugyrai, mikozben szembesülünk Scudder piával folytatott, kilátástalan harcával. A sorozat hat kötetéből kettőt kell kiemelnem.
Az egyik az indító történet, az Apák bűnei-t, amely szerintem az emberi lélek legsötétebb részeit tárja elénk egy borzongatóan jó krimibe ágyazva. A másik a Nyolcmillió halál címet viselő kötet, amely ötödikként jelent meg a hatrészes szériában és több rangos elismerést is besöpört.  Itt a new york-i prostitúció kerül terítékre, amit Block borzalmas precizitással fest le elénk. Álmatlan éjszakákra páratlan olvasményt nyújtanak Block, bourbonnal átitatott Scudder regényei.

   Összegezve Block könyvei kiváló olvasmányok, bárkinek tiszta szívemből ajánlhatom bármelyik regényét. Akit érdekelnek a részletek azok az agave kiadó honlapján, akár bele is olvashatnak az említett regényekbe: www.agavekonyvek.hu/konyveink.html . Lawrence Block számos díjat tudhat magáénak, az amerikai krimi irodalom egyik legnagyobb alakjaként tartják számon. A szerző idén nyáron töltötte be 70. életévét és ezzel az írással s zeretnék méltóan tisztelegni elötte.

Boldog születésnapot Mr. Block!
Hegedűs Robin
Író, esztéta 
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...