KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Hegedűs Robin - Stephen King: Az írásról

Image   Stephen Kingnek ez a remekül sikerült könyve nem a tőle megszokott borzongató olvasmány, hanem egy önéletrajz arról, hogy hogyan lett belőle író és mi magunk, hogyan válhatunk azzá.
   Én magam King stílusával ebben a könyvben ismerkedtem meg és azonnal megfogott. Amilyen könnyedséggel használja a szavakat, a humorral fűszerezett történetei, egyszerűen zseniálisak. Mint mondtam ebben a könyvben a szerző nem horrort ír nekünk, hanem csak elmeséli írói karrierjének részleteit. A mű keletkezéséről, annyit el kell mondanunk, hogy King ezt a könyvet a betegágyában írta, mivel 1999-ben elütötte egy kisteherautó, aminek következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett. Lábadozása közben vetette papírra a már régóta tervezgetett könyvét.

   Az írásról első felében King, fiatalkorát meséli el, amikor a bátyja unszolásra számtalan csínytevést követett el, korai novelláit küldözgette sikertelenül különböző folyóiratoknak, iskolai újságot szerkesztett, majd a számára áttörést hozó első regényének, a Carrie születési körülményeit. Végtelenül olvasmányos, King rajongóinak különösképp, de aki még semmit nem olvasott tőle, annak is élvezetes lesz a bestseller író kibontakozásának története. Különböző kisebb történeteket fűz fel egymásra, amelyeknek nagy része formálta, csiszolgatta King íróvá válását.

   De, ami engem igazán érdekelt, az a könyv második fele. Ezt a részét King a fiatal, szárnyikat bontogató íróknak szánta. Tagolt részekre bontva vezet be minket az írás mesterségébe, a saját műhelytitkaival megfűszerezve. A magyar nyelven megjelent "Hogyan írjunk regényt?" jelszavú szakirodalom elég gyenge színvonalú, gyakran hülyének nézik az író-olvasót, ezzel elvéve annak kedvét az alkotástól, ezekhez képest King könyve egy üdítő színfolt, mivel könnyen, érthetően fejezi ki magát és saját pályájából, műveiből hoz példákat. Bátran ajánlom minden kezdő írónak, mivel hihetetlen lendületet ad az íráshoz. Én magam is, ha egy kicsit kedvemet vesztem, elég elővennem és elolvasni belőle pár oldalt és máris élvezettel folytatom a munkát. Tanácsokat kapunk arra, hogy mi alapján válasszunk témát, hogy az ihletet nem lehet hajszolni, hogy mi az író "szerszámosládája" és, hogy hol és mikor érdemes nekiülni alkotni.

   A könyv befejezése kicsit ijesztőbb, mivel ebben a részben King kiírja magából a balesetének és felépülésének minden borzalmas részletét. Még ekkor is izgalmas a könyv, főleg hogy itt is sok a visszaemlékezés. A könyv egyformán izgalmas a King rajongóknak és azoknak, akik irodalmi pályára készülnek lépni. Érdekfeszítő és tanulságos olvasmány.

   Akinek kérdése lenne bármilyen írással kapcsolatos témában az bátran tegye fel a Kérdezz-felelek részben!

Hegedűs Robin
író, esztéta
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...