KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Hegedűs Robin - Fforde: A Jane Eyre eset

Image   Visszatérve a könyvekhez a New York Times legújabb bestsellerét fogom bemutatni, ami nem más mint Jasper Fforde első regénye a Jane Eyre eset.

   Ahogy először kezembe vettem, megfogott, magam sem tudom miért, mert sem a cím sem a borító nem árul el sokat a könyvről, a hátoldalon lévő ajánló sem a leg informatívabb. A külömböző angol nyelvű újságok könyvmellékletei, nevezik a művet egyfajta Monty Python -Harry Potter-Vissza a jövőbe-Agatha Christie-... történeteiből összegyúrt regénynek. Azért ettől nem kell hanyatt dobnunk magunkat, mivel ezek a hasonlóságok kisebb-nagyobb momentumokban nyilvánulnak meg, egyiket sem túlzásba víve. Ezeknek a nagy elődöknek az ismeretében mertem mégis fejest ugrani az ismeretlen történetbe, de az első pár fejezet leküzdése után már tudtam, hogy nem fogom megbánni.

   Az alap sztori abból áll, hogy egy Thursday Next nevezetű, ügynöknő a munkája lévén belebotlik egy eredeti Dickens kézirat ellopásának ügyébe. Eddig nem hangzik túl egyedinek, de már itt érezhetjük, hogy valami különlegessel állunk szemben. Thursday otthonául szolgáló Anglia nem olyan, mint amilyennek mi megismerhettük Ebben a fantasztikus világban mindennapos az időutazás, kihalt állatfajokat klónoznak háziállat gyanánt, az angolok háborúban állnak Oroszországgal a Krími-félsziget birtoklásáért, valamint A Walesi Népköztársasággal is sok ellentét feszül egymásnak. Ha ez nem lenne elég, akkor London utcáin külömböző művészeti irányzatok tagjai vívnak bandaháborút ( „A raffaelista tömeg latin jelszavakat skandálva rontott neki a szürrealisták népes táborának.”) A könyvekből, kiléphetnek a szereplők a való világba, sőt, akár fordítva is megeshet. Ez utóbbiban Next ügynök az Irodalmi Detektívcsoport tagja különösen érdekelt, ezért csöppen bele a kézirat elrablásának szövevényes esetébe, hogy üldözőbe vegye a tolvajt, a világ harmadig legveszedelmesebb bűnözőjét, Acheron Hadest. Az emberfeletti erejű Hades terve szerint egy különleges szerkezet segítségével belép az ellopott Dickens történetébe, hogy annak főhősét elrabolja, busás váltságdíj fejében. A Dickens rajongók ugyan fellélegezhetnek, de akkor Bronte, Jane Eyre-ja kerül a gonosztevő kezeibe...

    Folytathatnám, de akinek felkeltette az érdeklődését, az feltétlenül olvassa el a könyvet. Aki attól tart, hogy túl fantasztikus vagy bonyolult lenne a történet, azt megnyugtathatom, hogy élvezetes és letehetetlen olvasmány. Magam sem kedvelem igazén a teljesen kitalált világban játszódó fantasyket, de itt a már ismert világra épülnek a különlegességek. A regény bővelkedik nyelvi humorokban, beszélő nevekben ( Egy nagydarab rendőrt úgy hívnak benne, hogy Credentz! Értik ugye?) és az angol társadalom irodalom orientáltsága különösen szórakoztató. Kaland, időutazás, vámpírok, elvetemült gonosztevők és regényből kilépő alakok. Vigyázat, folytatás következik!

Hegedűs Robin

író, esztéta 

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...