KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Trónszék piciknek

tTrón gyereknapraKészítsen fantáziadús trónszéket, lépésről lépésre a Bosch-sal!

Buy KicksAir Max



Lepje meg a gyerekeit egy varázslatos és egyedi ajándékkal! Ezzel a fantáziadús trónszékkel egy kis királysággá változtathatja a gyerekszobát. Gyerekeket a hatalomra!

Szükséges eszközök:
* PST 700 E Szúrófűrész
* PSM 80 A Csiszolók
* PSB 500 RE Fúrógép
* PSR 14,4 LI-2 Akkus csavarozó
* PFS 65 Festékszóró rendszer
* Fafúró készlet
* Süllyesztő
* Fareszelő
* Csiszolópapír, szemcseméret 100 – 240
* Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
* Faragasztó, törlőkendő, szorító
* Satu és két 8 mm-es fatipli (a golyókhoz)
* Közepesen vastag farostlemez (MDF-lap), 19 mm.

tron1

Első lépés – A hátlap és a lábak formára vágása
Először körző segítségével rajzolja meg a szék hátlapjának félkör alakú felső szegélyét, majd szúrófűrész segítségével vágja ki.
Ezt követően a trónszék lábait készítse el úgy, hogy mind a négy elemet azonos módon kivágja. Itt szintén egy félkört rajzoljon fel, de oly módon, hogy a félkör  kb. 50 mm hosszan, a képen látható módon egyenesen folytatódik. Rajzolja meg a formát egy papírlapra, és ezt másolja át a lemezekre, megkönnyítve ezzel a kivágást. A következő lépésben vágja ki a mintát szúrófűrész segítségével, a berajzolt vonal mentén.
A karfákra pedig díszgömbök helyén, vágjon ki negyed-köröket.

tron2


Második lépés – Az ülőfelület elkészítése
Készítse el a megfelelő furatokat az ülőlapon, és mélyítse ki azokat a csavarok számára. Ezután tegye az ülőlap 262 mm-es oldalát az elülső láblemez peremére és szerelje össze a lemezeket az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével.

tron3


Harmadik lépés – Az ülőfelület rögzítése a lábakhoz
Fektesse az egyik láblemezt a külső oldalára, és rajzolja meg a derékszögű elem körvonalát rá. Készítsen két-két furatot a megrajzolt körvonalon a későbbi csavarkötéshez, és kívülről mélyítse ki azokat. A másik láblemez esetében ugyanígy járjon el.
Helyezze az egyik láblemezt külső oldalával lefelé a tartóbakra. Illessze rá a derékszögű elemet, és szorítók segítségével rögzítse. Ezután az egészet kényelmesen megfordíthatja, és elvégezheti az összeszerelést az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével. A másik oldalon ugyanígy járjon el.

tron4


Negyedik lépés – hátlap felszerelése
Helyezze a hátlapot hátoldalával lefelé a tartóbakra. Helyezze rá a már elkészült ülőkét, és ceruzával rajzolja meg a körvonalát a hátlapra.
A berajzolt körvonalon készítsen két-két furatot oldalanként a későbbi csavarkötéshez, és a hátlap hátoldalán mélyítse ki azokat.
Helyezze a hátlapot ismét a tartóbakra, a szorítók segítségével rögzítse, majd csavarozza össze az elemeket az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével.

tron5


Ötödik lépés – korona kivágása és felszerelése
Először rajzolja meg a korona körvonalát ceruzával a 100 x 100 mm-es lemezre. Vágja ki szúrófűrész segítségével; használjon hozzá íves fűrészlapot.
Fektesse a széket a hátoldalára, és illessze rá a koronát a kívánt pozícióban. Az alsó körvonalát jelölje be ceruzával a hátlapon. A berajzolt kontúron a csavarkötéshez fúrjon két lyukat középen, és a hátoldalon mélyítse ki azokat. Ezután akkus csavarozó és 4 x 35 mm-es csavarok segítségével felszerelheti a koronát.


Hatodik lépés – Díszgömbök felszerelése
Fogja be a gömböket a satuba, és egy 8 mm-es fafúró segítségével fúrjon egy 15 mm mély lyukat; a karfák negyedkör alakú kivágásain szintén. Tegyen ragasztót a furatokba, és az egyikbe helyezzen egy fatiplit. Ezután felrakhatja a karfára a díszgömböt. A kinyomódó ragasztóanyagot nedves ruhával távolítsa el.

tron6

Hetedik lépés - Felületkezelés
Először töltse ki fa spatulyázó masszával vagy kittel a látható MDF-felületeken levő furatokat. Száradás után csiszolja át ezeket a helyeket 120-as csiszolópapírral.
MDF-felületek széleinek csiszolását csiszolóval és 120 – 180-as csiszolópapírral végezze.
Ezek után vigye fel hengerrel vagy esetleg festékszóró rendszerrel az alapozó töltőanyagot. Hagyja jól megszáradni. Végül vigye fel a látható helyekre a színes festéket. A leggyorsabb és legjobb eredmény akrilfestékkel érhető el, amely egyszerűen és gyorsan vihető fel festékszóró rendszerrel. Miután a festéket a festéktartályba öntötte és higította valamennyi vízzel, állítsa be a fúvókán a porlasztott sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. Végül pedig fesse gyermekének kedvenc figuráit az alapszínnel ellátott székre.

tron7

tron8

tron9



 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó