KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Mesés íróasztal

Íróasztal gyerekeknekKészítsünk egy mesés íróasztalt iskolakezdésre!
Running sport mediaAIR MAX PLUS
A gyerekek szeretnek játszani, de a tanulás is lehet szórakoztató – különösen megfelelő környezetben. Biztosak vagyunk abban, hogy ezen a mesefigurás íróasztalon könnyebb az iskolakezdés, és játékosabb a leckeírás!
Készítsük el ezt a mesefigurás íróasztalt gyermekének a szeptemberi iskolakezdésre!

Eszközök, anyagok
* Bosch PST 700 E Szúrófűrész
* Bosch  PEX 300 E Csiszolók
* Bosch  PSB 650 RE Fúrógép
* Bosch  PSR 10,8 LI Akkus csavarozó
* Fafúró készlet
* Csiszolópapír, szemcseméret 120 – 240
* Falazúr, törlőkendő vagy festékszóró rendszer
* Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
* Közepesen vastag farostlemez (MDF-lap), 19 mm
* Alumínium rúd a vasalatokhoz
* 4 x 17 mm-es csavarok
* 351. sablon / Minta és szerkezeti rajz íróasztalhoz

Elkészítése
1. lépés – A felületek előkészítése
Az építőipari szaküzletben vagy asztalossal vágassa le a szükséges méretű MDF lapokat. Annak érdekében, hogy a felülethez jól hozzáférjen, a megmunkálást a bútor összeszerelése előtt kell elvégezni.
Először csiszolja le a lapok szélét 120-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis élük. Az MDF-felületek megmunkálását csiszolóval és 120 – 180-as szemcseméretű csiszolópapírral végezze.


2. lépés – A vasalatok előkészítése és felszerelése
A fa elemek összekötésére használt alumínium vasalat rúdban kapható az építőipari szaküzletekben. A rúd feldarabolását szúrófűrésszel, körfűrésszel vagy akár kézi körfűrésszel is elvégezheti, alacsony fordulat- vagy löketszámon. A vágáskor feltétlenül viseljen védőszemüveget, nehogy a szálló forgács a szemébe menjen. Az alumínium vágása után a fűrészlapot fa vágására már ne használja.

A vasalatokon készítse el a furatokat fúrógép és 4 mm-es univerzális fúró segítségével. A vasalat belső oldalán ugyanazzal a süllyesztővel mélyítse ki a furatokat, amit fához is használt.
Fektesse az egyik oldallapot a külső felületére, és erre helyezze rá a vasalatot a felső szélével egy szintben, majd szerelje fel azokat akkus csavarozó és 4 x 17 mm-es csavarok segítségével. A másik láblemez esetében ugyanígy járjon el.

1asztal1



3. lépés – A lábak és az asztallap összekötése
Állítsa az egyik láblemezt elülső élével és a már rácsavarozott vasalattal a munkafelületre. Ehhez illessze hozzá az asztallapot a megfelelő oldalélével. Szerelje össze a láblemezeket az asztallappal az akkus csavarozó és 4 x 17 mm-es csavarok segítségével.

1asztal2


4. lépés – A hátlap kivágása és felszerelése

Rajzolja be ceruzával a cakkokat a hátlap felső szélére. Vágja ki a mintát mindig a ceruzavonal fölött maradva szúrófűrész segítségével. Minél precízebben vezeti a fűrészt a vonalon, annál kevesebb fáradságába kerül később a vonalak kiegyengetése fareszelővel és csiszolópapírral.



Fektesse a hátlapot hátoldalával a munkafelületre, és illessze rá az asztalt a hátul levő széleivel, majd jelölje be ceruzával a láblemezek és az asztallap körvonalát a hátoldalon.

Vegye le az asztalt, és a berajzolt vonalakon középen készítse el a csavarkötéshez szükséges furatokat. Ne felejtse el a furatokat a hátlap hátoldalán kimélyíteni!
Helyezze az asztalt elülső oldalával lefelé a tartóbakra, és illessze rá a hátlapot. Ezután szerelje fel a hátlapot az asztalra az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével.

1asztal3


5. lépés - Felületkezelés, alapozó festés
Először töltse ki fa spatulyázó masszával vagy kittel az MDF-felületeken levő látható furatokat. Száradás után (tartsa be a gyártó előírásait!) csiszolja át ezeket a helyeket 120-as csiszolópapírral.

1asztal4

A festést jól szellőző helyiségben végezze, ahol lehetőleg ne dohányozzon, egyen vagy igyon. Festékszóró rendszer vagy henger segítségével vigye fel az alapozó töltőanyagot, majd hagyja megszáradni. Ha a következő lépésben egy másik anyagot szeretne felvinni a festékszóró rendszerrel, cserélje ki a festéktartályt.

Hasznos tanács:
Az MDF erősen nedvszívó, ezért érdemes több réteget felvinni a felületre. A nagy ráfordítást igénylő szigetelés (így nevezik a nedvszívó felületek lezárását) elkerülhető, ha alapozó fóliával ellátott MDF-et használ. Ez tökéletes bevonatot biztosít szigetelés nélkül is a felületeken.


1asztal6

6. lépés – a látható felületek lakkozása, festése
A lakkok nagyon sok változatban és árfekvésben kaphatók. A kiválasztásban a feldolgozhatóság, a rendelkezésre álló technikai felszereltség, valamint a felület minőségével és tartósságával szemben támasztott igények játszanak szerepet. Kérjen tanácsot a szaküzletben. Ha nincs különösebb tapasztalata a lakkozás területén, ajánlatos először egy próbadarabon gyakorolni.

A leggyorsabb és legjobb eredmény akrilfestékkel érhető el. Ezek a vízzel hígítható festékek különösen egyszerűen és gyorsan vihetők fel festékszóró rendszerrel.
Töltse a festéket a festéktartályba és hígítsa adott esetben valamennyi vízzel. Állítsa be egy próbalapon a fúvókán a porlasztott sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. A porlasztás sugara felületek esetén beállítható vízszintes, ill. függőleges irányba, élek esetén kúposra. A legjobb, ha először a belső szegélyekre, majd a külső szegélyekre, végül a felületekre viszi fel a lakkot egyenletes, párhuzamos sávokban.


Forrás: www.bosch-do-it.hu
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó