KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Húsvéti koszorú másként.

Image Pawlowszky Aranka ötlete
Running Sneakers Storenike air jordan 1 yellow ochre paint samples CD0463-401 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers
Előnye nincs szükség hozzá sok textilre.

Anyagok, kellékek:
3 színű, 60 x 6 cm-es bármilyen strapabíró anyag
2 db műanyag tojás
90 cm selyem szalag
apró kockára vágott vatelin a töméshez

Ünnepek alkalmával minél díszesebb valami annál szebb, "de a kevesebb néha több". Ha egyszerű, de nagyszerű koszorút szeretnénk, amin nincs túl sok figura, akkor íme egy fajta, ami szintén sok lehetőséget rejt magában. Fontos szempont, hogy a koszorú kimosható, ha elkoszolódik, ezáltal évekig használhatjuk.

A koszorú elkészítése:


1. lépés Az anyagokat 60 cm hosszúra és 6 cm szélesre kiszabjuk. Ezután a csíkokat színűkkel befelé fordítva csőszerűen összevarrjuk.
Az egyik végét is varrjuk le. A másik végén fakanállal színére visszafordítjuk  az anyagot.
Ügyeljünk rá, hogy a cső azon végét, amelyiken az apróra vágott vatelinnel fogjuk kitömni, ott duplán varrjuk össze az anyagot, mivel töméskor elszakadhat.
 
2. lépés Vásárolhatunk apró kockára vágott vatelint, vagy saját magunk is összevághatjuk. Ha mi magunk vágjuk össze, tegyünk alá valamit, mert nagyon szöszöl. (Ezért allergiásoknak nem ajánlom, mert befulladhatnak).
 
3. lépés Fakanállal belenyomkodjuk a vatelint és kitömjük a csöveket, ez a művelet lassú és türelmet igényel. Próbáljuk egyenletesen kitömni a csöveket. Ha sok vatelint használunk a tömés alkalmával, akkor ducibb lesz a koszorú, és kevesebb fonással tudjuk majd elkészíteni. Ha kevesebb a tömőanyag, akkor több fonatot tudunk majd készíteni a koszorún.

4. lépés A tömés befejeztével varrjuk össze apró öltésekkel a csövek végeit.
Image
 
5. lépés Illesszük össze a csövek végeit, biztosítótűvel, így könnyen egyben tarthatjuk a 3 csövet a fonásunkhoz.

6. lépés Kezdjük el a hármas fonást úgy, hogy a külső csövet lazábban fonjuk, míg a belsőt kissé szorosabban, így formásabb lesz a koszorú. Ügyeljünk rá: Fonás közben az anyag összevarrott részét tartsuk a hátoldalon, mint a fotón.
Image 

7. lépés Ha kész a fonás, ismét rögzítsük a csöveket biztosítótűvel oly módon, hogy a  megfelelő színű csöveket összeillesztjük az azonos színű kezdésekkel, majd kézzel egymáshoz varrjuk a két véget. Vigyázzunk, hogy a fonások közben ne essenek szét, ebben segít a biztosítótű).

8. lépés
A selyem szalag mindkét végét finom öltésekkel visszahajtva levarrjuk, mivel könnyen lebomolhat.
 
9. lépés Rajzoljuk fel a kihímezni szánt mintát a szalagra, 30 perc alatt elillanó filctollal. De akár hagyhatjuk minta nélkül is a szalagot. Mivel Én kevés hozzávalót használtam a koszorúhoz, ezért döntöttem a szalag kihímzése mellett. Vigyázat: A szalag hímzéséhez vékony gyöngyfűző tűt használjunk, mert könnyen kilyukadhat, és csúnya lesz. Nem kell hozzá hímzőcérna megteszi a gépselyem is, duplaszállal hímezzünk.
Image
 
10. lépés A szalagot 2-szer körbetekerjük az összeillesztésnél a koszorún, ezzel eltakarjuk a kézi varrást.  Középre kötünk egy szép masnit. Igazítsuk el a masnit, hogy szépen mutasson.

11. lépés A végén a fonatok között bármilyen figura zsinegét áthúzhatjuk, hogy a hátoldalra kerüljön, és ezután tetszés szerinti hosszúságúra hagyjuk, hogy a koszorú közepére belógatva szépen mutasson. A zsineget odavarrhatjuk a cső hátoldalához apró öltésekkel.

12. lépés A koszorú tetején középen, szintén a fonatok között átfűzünk valamilyen szép zsineget, amivel felakaszthatjuk a kívánt helyre a koszorút.
Image
Ha a selyem szalag a masni megkötése közben összegyűrődik, akkor vasaljuk ki a lelógó végeit óvatosan. Ügyeljünk arra, hogy közben ne égjen meg, esetleg összeugorhat a szalag, ha a vasaló melegebb a kelleténél.
Jó bíbelődést kívánok az elkészítésével.
 
Pawlowszky Aranka
Image 
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó