Illatos citrom-mécses
- Részletek
- Kategória: Karácsony
Anyagok, kellékek:
- 10dkg sárga, vagy fehér paraffin
- viaszos kanóc (vagy talpas kanóc)
- citronella gyertyaillat
- 2-3 db szépformájú, nagyobbacska citrom
- kés
- kanál
- olvasztóedény(pl. konzervdoboz)
- vízforraló edény
Elkészítés:
A citromokat egy éles késsel hosszában félbevágjuk és a kanállal kiszedegetjük a belsejét a fehér héjig.
A vízforraló edénybe helyezzük a konzervdobozba szórt paraffin granulátumot.
Forrásig hevítjük a vizet és megvárjuk, hogy felolvadjon a viasz.
Az olvadáspontja 60 fok körül van.
Közvetlenül melegítve tűzveszélyes.
Ha mikróban szeretnénk felolvasztani, alacsony fokozaton tegyük ezt és lehetőleg ne fémedénykében!
Az illatanyagból keverünk pár cseppet az olvadt viaszhoz.
A citromfélbe egyik kezünkkel tartjuk a méretre vágott kanócot, a másikkal rátöltjük az olvadt viaszt.
Hagyjuk megszirárdulni.
Ha egyszerűsíteni szeretnénk a feladatot, talpas kanócot is vehetünk.
Kis mennyiségű citromécses esetén nem teszi drágábbá az anyagköltséget, mint a szálas kanóc.