Szeretet saláta
- Részletek
- Kategória: Sós
Hozzávalók:
4 db közepes cékla
2 kávéskanál só a főzővízbe
1 citrom leve
1 mokkáskanálnyi őrölt fehérbors
1 kávéskanál méz, vagy melasz
1 csipet só
3 evőkanál víz
1 evőkanál olivaolaj
1 fej fodros saláta(vagy esetleg jégsaláta)
pár szem dió
10 deka feta sajt
1 evőkanál fekete szezámmag (néhol a bioboltokban fekete hagymamagként szerepel)
szív alakú sütemény forma
Szezám öntet:
1 csésze fehér szezámmag
1,5 csésze víz
csipet só
pár csepp citromlé
1 evőkanál olivaolaj
1 gerezd fokhagyma (vagy reszelt vöröshagyma)
Elkészítése:
A nyers céklát hámozás nélkül mossuk le alaposan folyóvízben, majd tegyük fel főni bő, gyengén sós vízben.
Hogy kellőképpen puha-e, azt egy késsel ellenőrizzük. Ha könnyen bele tudunk vágni, akkor levehetjük a főzőlapról.
Hámozzuk meg a céklákat, vágjuk félcentis karikákra, majd a sütemény formával szaggassunk kis szíveket.
Készítsük el a salátalevet a citrom, víz, bors, méz, olaj összekeverésével. Öntsük a céklaszívekre. 1-2 óra után öntsük le a salátalevet róla.
Vágjuk csíkokra a jégsalátát.
Ízlésesen helyezzük el egy salátás tálra a zöld salátát, a céklát, az apró kockákra vágott fetát és a dió szemeket.
A szezám öntet elkészítése:
Öntsük a turmixgépbe a szezámmagot, a vizet, a sót, a citromlevet és az olajat, no meg a fokhagymát, vagy hagymát (ha úgy döntünk, hogy az íz számít, nem az illat).
Terítésnél a kiszedett salátára öntsünk bőségesen az öntetből, majd fekete szezámmaggal szórjuk meg a tetejét. Ez nem csak látványossá, hanem pikánssá is teszi az ízét.
Jó étvágyat hozzá!