Majmocska torta
- Részletek
- Kategória: Sütemények
Hozzávalók:
* 2 lapos tepsi
* 1 kerek salátás tál
* gyertya
* 135. mintaív
Piskóta:
* kevés vaj a tepsi kikenéséhez
* 3 evőkanál kakaópor
* 6 evőkanál rétesliszt
* 6 evőkanál porcukor
* 1 mokkáskanál szódabikarbóna
* 6 egész tojás
Elkészítés
Kivajazzuk, kilisztezzük a tortaformát és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
* a tojás hehérjét felverjük félig és hozzáadjuk a porcukor 2/3-át, majd tovább verjük egészen keményre
* egy másik tálkában elkeverjük a maradék cukrot a tojássárgával
* fakanállal hozzákeverjük a fehérjéhez óvatosan, hogy ne törjön meg túlságosan
* a szódabikarbónával elkevert réteslisztet beleszórjuk, majd beleforgatjuk a masszába
* beletesszük a tortaformába és elhelyezzük a sütőben
* a sütő ajtaját (ha nincs rajta szabályozó nyílás, egy fakanállal kissé kitámasztjuk kb félcentire, hogy sülés közben a gőz eltávozhasson. Nagyjából 15-20 perc készül el.
A megsűlt piskótát a sütőben hagyjuk kihűlni, 20 centisre nyitott ajtónál.
Csokoládékrém:
* 15 deka csokoládé
* 5 deka vaj
* 4 dl tejszín
* 2 kávéskanál instant zselatinpor
* 2 evőkanál porcukor
A tejszínt a porcukorral és a zselatinporral felverjük, belekeverjük a 15 dkg felolvasztott, olvadt vajjal elkevert, langyos csokoládé masszát, és a fahéjat.
Banánkrém:
* 2 db banán
* 5 deka vaj
* 2 dl tejszín
* 2 kávéskanál instant zselatinpor
* 1 evőkanál porcukor
* 1 kávéskanál kurkuma (sáfrány)
* csipet fahéj
A banánt a vajjal és a kurkumával a turmixgépben pürésítjük.
A tejszínt a porcukorral és a zselatinporral felverjük, majd összekeverjük a banán masszával.
Összeállítása:
* Szedjük le a megsült tésztát a sütőlemezről és hagyjuk teljesen kihűlni.
* Egy nagyobbacska félgömbszerű műanyag tálkát készítsünk elő.
* A kisűlt tészták közül az egyikre helyezzük a tálkát és vágjuk körbe.
* A tálka belsejét olajjal kenjük ki vékonyan és béleljük ki fóliával.
* Az egészben hagyott tésztát helyezzük 3-4 percre nedve konyharuhára, majd óvatosan nyomkodjuk bele a tálkába, hogy kibélelje.
* rétegezzünk bele a csokikrémből, majd a levágott piskótákból darabkákat, aztán egy réteg banánkrém, és így tovább.
* A körlap alakú piskótával lezárjuk, ami lezárja a krémet.
A maradék krémekkel a fotó és a letölthető minta segítségével dekoráljuk a tortát. A majmocska haját szűrőn átnyomott krém maradékból készítjük.
A 135.minta segítségével színes rajzlapból, vagy dekorgumiból tányér alátétet, vagy álarcot készíthetünk.
Sok sikert hozzá!
Forrás: Martha Stewart