KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Karácsonyi likőr díszített üvegben

Likőrös üvegekTölgyfaszegi Linda ötlete
affiliate link traceBill Nye's Ballet Shoes on 'The Masked Dancer' Were a Surprising Clue News

Szeretek saját készítésű likőrt ajándékozni olyan üvegben melyet magam díszítek. A likőrt novemberben kezdem érlelni és karácsony előtt pár nappal szűröm le a kicsinosított üvegekbe.

A likőr receptje:
½ kg méz
7 dl vodka (esetleg pálinka)
egy marék szegfűszeg
6 db fahéj1 gyerek ökölnyi friss hámozott, felaprított gyömbér

A hozzávalókat összekeverjük, nagyobb befőttes üvegben sötét helyen lefedés nélkül érleljük, minimum 2-3 hétig, naponta megkeverjük, majd leszűrjük.


Zsinór és decoupage dekoráció

Két féle képpen készítem az üvegek díszítését. Ha még időben vagyok és nem kell kapkodnom akkor az üvegeket bezsinórozom és szalvéta technikával díszítem. A dugóra mintás anyagból csinos kalapot vágok, majd átközözöm zsinórral, melynek a végét fagyönggyel díszítem.

A másik kedvenc díszítésem,amely nagyon időtakarékos, de mégis nagyon mutatós, az nem más a mint különböző kontúrmatricák felhasználása. Mintázatban és feliratban is nagyon sok félét lehet kapni , fantázia dús és könnyű vele dolgozni.


A zsinórozás menete

A kiválasztott üveget kívül belül alaposan megmosom, majd a nyakánál elkezdem betekerni az üveget a zsinórral oly módon, hogy kis darabon az üveget bekenem hobbi ragasztóval. Tekerek pár sort, majd ismét ragasztózok. Ha két színt kombinálok akkor egyszerre tekerem az üvegre, míg a minta kívánja, majd az egyik színt elvágom és a másikkal haladok tovább. A színváltásnál a zsinór végét mindig elvékonyítom és picit lefogatom az alap színnek használt zsinórral. Az üveg aljához közeledve nehezedik a dolgunk, abban az esetben ha az üveg alja befelé szűkül és domborodik. Itt a zsinórt soronként egymáshoz nyomom, és hagyom, hogy a ragasztó átitassa és kicsit megszilárduljon. Érdemes tehát olyan üveget választani amely nem keskenyedik lefelé hanem egyenes a fala. A zsinórozás után jöhet a szalvéta, vagy rizspapír mintával való díszítés. A mintát ráhelyezzük a betekert üvegre, majd felülről rádolgozzuk a decoupage ragasztóval.  A minta száradása után az egész üveget átlakkozom, melyhez én vízbázisú parketta lakkot használok. Száradás után a zsinórozott üveg is törölgethetővé válik, ha esetleg betöltéskor a likőr mellé folyna. A kalapkát cik-cak ollóval kivágom és gyöngyös végű zsinórral rákötöm az üvegre.

uvegek1



Kontúrmatricás dekoráció
A kontúrmatricákkal díszített üvegek készítésénél a fantáziánk és ízlésünk lesz a mérvadó, itt csak ki kell találni az elrendezést és annak megfelelően felragasztani a matricákat.

diszuveg2

Örömteli készülődést kívánok: Linda


 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...