Húsvéti zöldfűszeres fészek
- Részletek
- Kategória: Sütemények
Hozzávalók 8 darabhoz:
* 25 deka liszt
* 1 zacskó sütőpor
* 3 ek snidling
* 3 ek petrezselyem
* só
* 30 deka sovány túró
* 7 ek olaj
* 11 tojás
* sütőpapír
* kenőecset
* hústű
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, az apróra vágott zöldfűszerekkel és 2 teáskanál sóval egy edényben keverjük össze.
A túrót, 6 evőkanál olajat, 2 tojást és egynek a fehérjét adjuk hozzá.
Gyúrjuk össze alaposan.
Az így elkészült tésztát 30 centi hosszú hengerré formáljuk, majd 16 egyforma darabra vágjuk.
A núdlikból sodorjunk 20-25 centis darabokat.
Fogjunk össze kettőt és tekerjük lazán fonattá. Az így kapott fonatból pedig formáljunk egy-egy kis koszorút.
Összesen 8 koszorút alakítsunk ki.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és sorakoztassuk fel a kis koszorúkat.
1 tojássárgáját kevés vízzel keverjünk el és ezzel kenjük át mindegyiket.
Mossunk meg alaposan 8 db nyers tojást.
az alját mindegyiknek szúrjuk ki óvatosan a hústűvel, vagy árral, mert ha nem tud "levegőzni", tágulni, kidurranhat sütés közben.
Kenjük át olajjal a felületét.
A kiszúrt felükkel lefelé helyezzük a koszorúkba és a 180 fokos sütőben, alulról a 2. sínen, nagyjából 30 percig sütjük.