KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Rögtön puha mézeskalács

Image Ezt az ötletet David Mónika küldte be
Mysneakersロングコート コーデ特集!大人メンズの旬な着こなし&おすすめアイテム紹介 , メンズファッションメディア
Hozzávalók  (70-80 db-hoz)
* 50 g vaj/margarin
* 60 g barna v. kristálycukor
* 125 g méz
* 1 citrom
* 250 g finomliszt
* 12 g sütőpor
* 1,5 teáskanál mézesfűszer keverék
* 1 tojás
* liszt a formázáshoz

Díszítéshez, mázhoz:
* Mogyoró, mandula, pisztácia, dió
* Tortabevonó étcsokoládé
* Cukorgyöngy
 
Elkészítése:
A vajat margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
 
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és fűszerkeverékkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
 
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
 
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
 
2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk.
 
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
 
200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
 
A tortabevonó étcsokoládét melegvíz-fürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, és hagyjuk teljesen megdermedni.

 Image
 
Image 
 
 
   






 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...