Betlehem mézeskalácsból
- Részletek
- Kategória: Karácsony
affiliate tracking urlAir Jordan
Hozzávalók:
* 50dkg liszt
* 12dkg méz
* 12dkg cukor
* 12dkg vaj (vagy margarin)
* 2db tojás sárgája
* 1dl tejföl
* 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
* őrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj, citromhéj
* 23. minta
Elkészítése:
A felmelegített mézben keverjük el a vajat, a cukrot és a fűszereket, majd majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, aztán a többi hozzávalóval.
Gyúródeszkán alaposan dolgozzuk ki. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, széteseik a forma, lyukacsos lesz a sütemény felülete.
Pihentessük hűvös helyen pár órára.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm vastagra.
Vágjuk ki a "szabásminta" szerinti formákra.
A tepsit megvajazzuk, kilisztezzük. Előmelegítjük a sütőt kb. 170 fokra.
Mehet a sütőbe. A sütés ideje 8-10 perc.
Cukormáz:
1. Egy tojás fehérjéhez annyi átszitált porcukrot adagoljunk, hogy fakanállal összekavarva igen sűrű masszává álljon össze. Habverő nem kell hozzá.
2. 10 deka porcukrot egy kávéskanál citromlével és 1 evőkanál vízzel jó 10 percig kevergetünk, amíg egyneművé válik.
Kanállal kicsi nylonzacskóba teszünk a cukormaszából egy keveset, majd 1 mm-es lyukat vágunk a sarkára. Ezzel "írókázhatunk".
A figurákat a szabásminta alapján kivágjuk és kisütjük, majd írókázzuk a cukorral.
Sok sikert és kellemes ünnepeket kívánok!