Kókuszdiéta
- Részletek
- Kategória: Kreatív diéta
Az állati táplálékokkal foglalkozó emberek már régóta jól tudják, ha növényi olajokkal etetik az állataikat, azok sok zsírt szednek fel, és a húsuk is elzsírosodik.
latest Running SneakersAir Jordan 1Amennyiben kókuszolajjal táplálják őket, a húsuk sovány, zsírtalan marad.
Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír?
A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 C fok. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.
Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt!
Egy kis tudományosság:
A kókuszolaj a közepes lánchosszúságú zsírsavak csoportjába tartozik.
Vagyis triglicerideket tartalmaz. Ezek a zsírsavak különböznek a növényi olajokban található hosszú láncú zsírsavaktól. A legtöbb növényi olaj hosszabb láncú zsírsavakból épül fel. Ezek a testben zsírként tárolódnak, míg a a közepes hosszúságúak energiává alakulnak át, és gyorsan elégnek a szervezetben.
Hogyan használjuk a kókuszzsírt?
Sütésnél, fűzésnél ugyanúgy használjuk, mint más olajakat, de kevesebb mennyiség is elegendő. Keverhetjük olivaolajjal, vagy egyéb olajokkal is.
A kókuszolaj többszöri sütést is lehetővé tesz, mert szerkezete nagy hőhatásra sem változik és nem keletkeznek káros dioxinok. Nem kell hűtőszekrényben tartani, nem romlik, nem avasodik. >
Kókuszzsírból kétféle kapható
1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék. Kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez és bármilyen étel készítéséhez semleges íze miatt.
2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék. Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg, bőr, haj kezeléshez.
Fogyás mellett a további előnyei:
* Immunerősítő
* Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
* Segíti a Candida gomba elpusztítását
* Segíti a tápanyagok felszívódását
* Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
* Nem emeli a rossz kolesztein szintet
* Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
* Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
* Könnyen beilleszthető a napi használatba
* Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
* Kiváló haj és bőrszépítő anyag >