Némelyiknél nem árt tudni, miért okozhat problémát:
A tehéntej, illetve az anyatejtől eltérő tej és tejkészítmények – idegen fehérjeszerkezetüknél fogva – tejallergiát okozhatnak, ami nagyon súlyos következményekkel jár.
A tojás szintén fehérjeallergiát válthat ki – tévedés azt gondolni, hogy a sárgája kevésbé, hiszen ugyanúgy tartalmazza az allergén anyagot, mint a fehérje.
A búzaliszt, búzadara egyik alkotórésze a glutén, ennek korai bevezetése gluténallergiát válthat ki. A rizs és a kukorica viszont nem tartalmaz glutént, így ezekkel a búzalisztet pótolni tudjuk.
Egyes gyümölcsök idő előtti fogyasztása szintén súlyos problémákat okozhat. Leginkább az eper, a kivi, és az aprómagvas gyümölcsök.
A készen vásárolt bébidesszertek, amelyek ezeket tartalmazzák, viszont biztonságosak, ezeket nyugodtan adhatjuk. A dinnye és a paradicsom nem vált ki gyakran allergiás tüneteket, de bevezetésükkor legyünk nagyon óvatosak és mértéktartóak.
A méz nemcsak pollentartalma miatt veszélyes, hanem tartalmazhat olyan gombát, ami nagyon megbetegítheti gyermekünket (súlyos hasmenést okozhat).
Szintén várnunk kell a csokoládé (kakaó), dió, mogyoró, mandula kínálásával is.
Életkor szerint:búzaliszt bevezetése: 8 hónapos kor után
tejtermékek: joghurt, túró, sajt, tejföl (óvatosan, kis mennyiségben) 8 hónapos kor után
tehéntej: egy éves kor előtt semmiképpen nem javasolt, ha a családban már előfordult tejérzékenység, akkor csak három éves kor után
méz, dió, mogyoró, mandula (darálva!): egy éves kor után
eper, kivi, egyéb aprómagvas gyümölcsök: bevezetése kitolható kétéves korig.
Egyébként, mivel az egyéni érzékenység mindenkinél más és más, minden ételt fokozott óvatossággal kezeljünk, mert tulajdonképpen bármi kiválthatja a nem kívánt tüneteket.
Az ételallergia tünetei:- a popsi kipirosodása, kiütések a pelenka alatt
- kiütések az arcon, kézen, súlyosabb esetben az egész testfelületen
- puffadás
- hasmenés, esetleg hányás
- ödémás tünetek
Egyéb étkezéssel kapcsolatos problémák:Zöldborsó: héja még elturmixolt állapotban is kemény marad, nehezen emészthető, és kaparja a baba torkát, nyolchónapos korig vagy ne adjuk, vagy törjük át, illetve nyomkodjuk ki szemenként.
Bab, kelkáposzta, fejeskáposzta nehezen emészthető, egyéves kor után adjuk.
Karfiol: szintén puffadást okoz, de kis mennyiségben más főzelékféléhez hozzákeverhetjük.