Az egészséges táplálkozás titkai
- Részletek
- Kategória: Kreatív diéta
A ma egészsége azon alapul, hogyan éltük le napjainkat ez idáig!
best Running shoes brandNike Foamposite News & Release Dates
Ez arra is vonatkozik, mennyi stressz ért, mennyi idő jutott testmozgásra, alvásra és pihenésre, és természetesen az is, mit ettünk, ittunk. Nem tudunk mindent kontroll alatt tartani, azonban arra figyelhetünk, mennyire egészséges az, amit fogyasztunk. Az aranyszabály:
amit adunk, attól függ, mit kapuk…
Így, amíg arra gondol, mit is egyen/igyon, figyelembe veszi a következőket?
• Mennyi ideig tárolta az ételt?
• Mennyi mikroelemet (vitamint és ásványi anyagot) és makroelemet (szénhidrátot, fehérjét és zsírt) tartalmaz az étel?
• Hogyan módosul az étel az elkészítés során?
• Milyen ízletes és tápanyagokban gazdag lesz az étel?
• Milyen könnyen emészti meg és dolgozza fel a szervezet az ételt?
Ahhoz, hogy egy ételt az egészséges táplálék kategóriába sorolhassunk, a következő területeken kell kiemelkedőnek lennie:
• Minél magasabb tápanyagtartalommal
rendelkezik (ami nem tűnik el teljesen
az elkészítése során),
• változatos,
• ízletes,
• teltségérzetet okoz,
• és könnyen emészthető.
Íme egy példa az egészséges fogásra:
✔ Hatalmas, színpompás salátatál
✔ Újburgonyából készült saláta joghurttal, olívaolajjal és friss petrezselyemmel
✔ Grillezett pulykamell narancsos gyömbérszószban pácolva.
Ez a fogás 10/10-es eredményt ér el a tápanyagok összhangját illetően, emellett tápláló és nagyon finom...
A túl sok félkész gyorsétel valójában lelassítja szervezetét.
Szeretné, ha minden egyes étkezéssel 10-ből 10 pontot érne el. Íme egy gyors áttekintés étkezési terve fejlesztéséhez:
✓ Naponta egy alkalommal fogyasszon színpompás salátatálat!
✓ Vegyen magához minél több friss szezonális gyümölcsöt, zöldséget!
✓ Csak kissé főzze meg a zöldségeket tápanyagtartalmuk megóvása végett
(a párolás a legjobb megoldás)!
✓ Minimalizálja a zsíros vörös húsok fogyasztását, válassza inkább a sovány
húsokat, például pulykát, csirkét!
✓ Iktasson be minél több halat, kagylót, rákot étrendjébe!
✓ Próbálja ki a nem húsból származó fehérjéket is, például a tofut
✓ Válassza a teljeskiőrlésű, nem feldolgozott szénhidrátokat - mint a barnarizst, a teljeskiőrlésű kenyereket és tésztaféléket!
✓ Keresse a szerves eredetű ételeket és étkezzen változatosan!
Formanek Mária
szakértő
szakértő