Mi a Wellness?
- Részletek
- Kategória: Kreatív diéta
A „Wellness” egy viszonylag új keletű angol kifejezés, néhány évtizede kezdték használni az Egyesült Államokban, a már létező „Fitness” fogalom mellett. Míg a Fitness-hez elsősorban fizikai erőnlét, edzettség és fittség kötődik, addig a Wellnesshez harmónia, teljes emberi lét és egészség társul.
Best jordan SneakersAir Jordan Release Dates 2020
A Wellness tekinthető tehát általános életmódprogramnak, életérzésnek. Magába foglalja többek között a:
• a stresszkezelést,
• a tartózkodást a káros szenvedélyektől (élvezeti cikkek, függőséget okozó szerek),
• a lelki egyensúly fenntartását,
• a környezetbarát szemléletmódot,
• a rendszeres testmozgást és testsúlymegőrzést,
• a környezettel kialakított jó viszonyt, harmóniát,
• az életörömöt.
A dinamikus, kiegyensúlyozott és harmonikus élethez, pedig hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. Az egészség megőrzéséhez az egészségre káros ételféleségek kerülése még nem feltétlenül elegendő. Sokkal fontosabb, hogy tudatosan alakítsuk ki étrendünket, válasszuk ki azokat a táplálékfajtákat, amelyek egyrészt építőanyagot és energiaforrást biztosítanak a szervezet számára, tehát alkalmasak a jó erőnlét és közérzet biztosítására, másrészt egészségmegőrző, sőt esetleg gyógyító hatással is rendelkeznek. A táplálkozás tudományának története során sokféle elmélet váltotta egymást, mára azonban már egyértelművé vált, hogy a mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) igen fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban.
Sajnos a környezetszennyezésnek hosszú távon sok olyan káros hatása van, ami jelentősen befolyásolta természetes táplálékaink értékes tápanyagtartalmát: a talajminőség romlása miatt a növények és rajtuk keresztül az állatok sem jutnak hozzá a megfelelő ásványi anyag mennyiséghez. A legújabb kutatások szerint ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az egészségünk fenntartásához szükséges ásványianyag és nyomelem mennyiséget, a szokásos ételadagjainkat körülbelül 2-3 szorosát kellene magunkhoz vennünk, ennek pedig egyenes következménye lenne a túlsúlyosság.
Az egészséges táplálkozáshoz szükséges anyagokat optimális mennyiségben tartalmazó élelmiszeripari termékek összetételükben manapság már egyre inkább követik a fogyasztók által támasztott egyre magasabb követelményeket.
Formanek Mária
• a stresszkezelést,
• a tartózkodást a káros szenvedélyektől (élvezeti cikkek, függőséget okozó szerek),
• a lelki egyensúly fenntartását,
• a környezetbarát szemléletmódot,
• a rendszeres testmozgást és testsúlymegőrzést,
• a környezettel kialakított jó viszonyt, harmóniát,
• az életörömöt.
A dinamikus, kiegyensúlyozott és harmonikus élethez, pedig hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. Az egészség megőrzéséhez az egészségre káros ételféleségek kerülése még nem feltétlenül elegendő. Sokkal fontosabb, hogy tudatosan alakítsuk ki étrendünket, válasszuk ki azokat a táplálékfajtákat, amelyek egyrészt építőanyagot és energiaforrást biztosítanak a szervezet számára, tehát alkalmasak a jó erőnlét és közérzet biztosítására, másrészt egészségmegőrző, sőt esetleg gyógyító hatással is rendelkeznek. A táplálkozás tudományának története során sokféle elmélet váltotta egymást, mára azonban már egyértelművé vált, hogy a mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) igen fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban.
Sajnos a környezetszennyezésnek hosszú távon sok olyan káros hatása van, ami jelentősen befolyásolta természetes táplálékaink értékes tápanyagtartalmát: a talajminőség romlása miatt a növények és rajtuk keresztül az állatok sem jutnak hozzá a megfelelő ásványi anyag mennyiséghez. A legújabb kutatások szerint ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az egészségünk fenntartásához szükséges ásványianyag és nyomelem mennyiséget, a szokásos ételadagjainkat körülbelül 2-3 szorosát kellene magunkhoz vennünk, ennek pedig egyenes következménye lenne a túlsúlyosság.
Az egészséges táplálkozáshoz szükséges anyagokat optimális mennyiségben tartalmazó élelmiszeripari termékek összetételükben manapság már egyre inkább követik a fogyasztók által támasztott egyre magasabb követelményeket.
Formanek Mária