Mitől hízunk?
- Részletek
- Kategória: Kreatív diéta
A hízással kapcsolatosan sok a tévhit. De mi a valóság? Ezzel kapcsolatos kérdésekre kapunk választ az alábbiakban.
Sports brandsnike fashion
A nagy szénhidráttartalmú ételek hizlalnak.
Kutatások szerint az állítás ellenkezője az igaz: a cukrok felvétele és az elhízás között fordított az arány, az elhízás és a zsírfelvétel között azonban egyenes összefüggés áll fenn. Ugyanakkor a nagy szénhidráttartalmú ételek energiatömörsége (egységsúlyra jutó energia mennyisége) is kisebb, ez pedig kedvező irányban befolyásolja az összes energiafelvétel mértékét. (Ne felejtse el azonban, hogy a túlzott szénhidrátfogyasztás is elhízáshoz vezethet, de lassabban, mint a zsírdús táplálkozás.)
A szénhidrátokból nyert felesleges energia elraktározódik, hízáshoz vezet.
A szénhidrátok tárolása a testben korlátozott, és a szervezet gyorsan alkalmazkodik a szükségesnél nagyobb mennyiségben jelenlévő szénhidrátok lebontásához. Az energia-egyensúly sokkal könnyebben szabályozható magas szénhidrátfelvételnél, mint magas zsírfelvétel esetén.
Ugyanakkor az emberi szervezet csak korlátozott mértékben képes a szénhidrátokat zsírrá alakítani.
Az édes ételek fogyasztása növeli az étvágyat.
Ezt a feltételezést számos kutatás megkérdőjelezte. Kimutatták, hogy ötven gramm cukor felvétele 20-60 perccel az étkezés előtt csökkentett élelemfogyasztáshoz vezet, mivel az étvágyat szabályozó központ reagál a cukor energiatartalmára.
Fogyókúra alatt tilos az édességek fogyasztása.
Éppen ellenkezőleg: a hangsúlyt nem bizonyos ételfajták elkerülésére, hanem a kiegyensúlyozott étrend fenntartására kell helyezni. A súly megtartásában és csökkentésében kis mennyiségű édesség fogyasztása előnyös is lehet, mivel jelentős kalória-bevitel nélkül javítja a fogyókúrázó közérzetét. Természetesen csak mértékkel szabad fogyasztani.
Egyes étkezések kihagyásával könnyebben lehet fogyni.
Ez egy tévhit, mivel kutatások szerint az egyes étkezések kihagyásakor gyakran túlfogyasztás léphet fel a következő étkezésnél.
Emellett az étkezések elmulasztásakor a test felkészül arra, hogy kevesebb energia bevitel várható, alkalmazkodik ehhez, és az anyagcserét lelassítva jobban hasznosítja a bevitt energiát.
Király Ildikó