Nagymama birsalmasajtja
- Részletek
- Kategória: Édességek
Gergely Éva receptje, - ajándék ötletként is
Running sportsロングコート コーデ特集!大人メンズの旬な着こなし&おすすめアイテム紹介 , メンズファッションメディア
Hozzávalók:
* 2 kg birsalma
* 1 kg cukor (lehet kevesebb is, ízlés szerint)
* vágott dió (elhagyható)
Elkészítés:
1. A birsalmákat alaposan mossuk meg. Negyedekbe vágva, úgy ahogy van, tegyük fel főzni annyi vízben, amennyi épp ellepni (kb. 30-35 perc).
* 2 kg birsalma
* 1 kg cukor (lehet kevesebb is, ízlés szerint)
* vágott dió (elhagyható)
Elkészítés:
1. A birsalmákat alaposan mossuk meg. Negyedekbe vágva, úgy ahogy van, tegyük fel főzni annyi vízben, amennyi épp ellepni (kb. 30-35 perc).
2. Ezután pucoljuk meg a már főtt birsalmát és távolítsuk el a magházat (nem azt mondom, hogy egyszerű munka, de egyszerűbb, mint nyers gyümölccsel).
3. Az így megtisztított gyümölcsöt pépesítjük (kézi turmix) és keverjük hozzá a cukrot (én 1,3 kg gyümölcshúshoz 1 kg cukrot raktam), és ha van kéznél, egy kis citromlevet.
4. Nagy lábasban, állandóan kevergetve, közepes hőfokon mindezt addig főzzük, amíg lekvár állagú nem lesz (1-1,5 óra).
5. Ha elkészült folpackkal bélelt formákba tesszük (ekkor lehet vágott dióval gazdagítani).
6. Ezt követően ajánlatos a sajtot szobahőmérsékletű, száraz helyen kb. 1-2 hétig szárítani (hogy kemény legyen), majd becsomagolva hűtőben tárolni. Így sokáig eláll.
A birsalmasajt kiváló kísérője sajtoknak, tálalhatjuk sült vadhoz, pástétomhoz, de a karácsonyi gyümölcskenyérbe is rakhatjuk.
Celofánba csomagolva raffiával átkötve kiváló karácsonyi ajándék barátoknak.