Skót citromkrém lekvár - Lemon Curd
- Részletek
- Kategória: Édességek
bridge mediaNike Air Foamposite Pro "YEEZY" Video Review
Egész Nagy-Britániában és Skóciában még a múzeumokban is kapható.
Elkészítés után, hűtőszekrényben tartva maximum 1 hétig alkalmas fogyasztásra. Ugyanúgy használhatjuk fel, mint a klasszikus lekvárokat, (sütés előtt, vagy után) sütemények töltésére, kalács, zsömle ízesítésére.
Bár tojással készül, a megfelelő higieniás eljárások betartásával nyáron is bátran fogyasztható, hiszen forró gőz felett készül.
Mielőtt a befőttes üvegekbe töltenénk, érdemes az üveget és a kupakját forró vízben tartani pár percig és tiszta konyharuhára téve kiszárítani.
Hozzávalók
* 4 db egész tojás
* 4 db szép nagy, leves citrom (ezekből facsart, kb 1 dl citromlé)
* 1 púpos evőkanál finomra reszelt citromhéj
* 15 dkg szobahőmérsékletű, sótlan vaj
* 20 dkg porcukor
Elkészítése
A citromokat mossuk át alaposan langyos szappanos vízzel. Töröljük szárazra és reszeljük le a sárga héját. A fehér résztől keserű lesz, tehát ezt hagyjuk ki.
Ezután a citromokat tennyérrel kissé hengergessük meg az asztalon, amitől megtörnek a rostjai és több levet ad.
Tegyünk egy nagyobbacska edénybe vizet forrni. Helyezzünk rá egy kisebb edényt, amibe a feltört tojásokat előzőleg már beletettük. A habverővel folyamatosan kezdjük verni. Adjuk hozzá a porcukrot és a citromlevet.
Addig verjük a gőz fölött, amíg besűrűsödik. Ha lassúnak tűnik a sűrűsödése, akkor a víz alatt kissé emeljük a hőmérsékletet. Nagyjából 10-12 percig tart. Gyorsíthatjuk a folyamatot azzal is, ha a procedúra előtt 1 púpos evőkanál rizslisztet, vagy keményítőt adunk hozzá.
Amikor jó "vastaggá" vált a krém, vegyük le a gőzről és tegyük bele az előzőleg kis kockákra vágott vajat, valamint a reszelt citromhéjat.
Egy szitán keresztül passzírozzuk át egy tiszta tálba (mert időközben csomók keletkezhettek benne), majd töltsük az üvegekbe és szorosan zárjuk le.