Mákos-diós masni
- Részletek
- Kategória: Szabó Edina

best Running shoesNike SF-AF1
Rengeteg módon elkészíthetjük, én most ezt a dióval és mákkal szórt masni, fonat és briós alak közötti átmenetet választottam.
Amennyiben nem fogy el és kissé megszárad, felhasználhatjuk mákos guba alapanyagként is.
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
50 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás sárgája
2 dl tej
fél dl olaj
egy csipet só
egy csomag (instant) élesztő
darált dió, mák
fél csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
Elkészítése:
A lisztet egy nagy keverőtálba szitálom, majd az élesztőt, a cukrot és a sót hozzáadom és elkeverem. A tojás sárgáját, az olajat hozzáöntöm, a langyos tejet pedig folyamatosan adagolom, addig, amíg össze nem áll a tészta, és jól formázható nem lesz.
Egy konyharuhával letakarom a tálat és meleg helyen 30 percig kelesztem a tésztát.
Ezután egy lisztezett deszkára borítom, és alaposan átgyúrom.
Kisebb darabokat vágok belőle, majd azokból kb. 20 cm hosszú, 1 cm átmérőjű hengereket sodrok. Csomóra alakot formázok rá.
Mindegyik tetejét megkenem a felvert tojással, majd a vaníliás cukorral összekevert dióból és a mákból ízlés szerinti mennyiséget szórok rájuk.
A sütőt csak akkor kapcsolom be, amikor betolom a tepsit, így szépen megkelnek majd a "csomók".
160-170 fokon sütöm 20-25 percig. Óvatosan süssük, sokszor rápillantva, nehogy a dió megégjen a tetején.
