Húsvéti bárányka
- Részletek
- Kategória: Húsvét
Hozzávalók:
* 2db tojás
* 120g vaj
* 110g cukor
* 160g liszt
* ½ tk sütőpor
* csipet só
* mazsola, kandírozott narancs héj,
* durvára vágott dió
Elkészítése:
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.
A puha vajat cukorral, a tojások sárgájával és az aromával habosra keverem.
A habbal összeforgatom.
Hozzá keverem apránként a sütőporos lisztet.
Beleforgatom a mazsolát és a narancs héjat (durvára vágott diót, mandulát …… ki mit szeret).
A sütőformát gondosan kivajazom és kilisztezem. A formába kanalazom a masszát. Az első kanálnyit a fejébe rakom, a formát az asztalhoz ütögetem, hogy jól belesimuljon a tészta.
A massza kb a forma 4/5 -ét tölti meg. Vigyázni kell, ha több lenne a sülés alatt kifut és ráég a sütőre.
180Co-ra előmelegített sütőben sütöm alsó bordán, alsó lángon, 45percig. (Tűpróba!) Alufóliából kis tálcát hajtogatok alá, mert a kikenéshez használt vaj szivárog a formából és füstölögve ráég a sütőre.
Amikor megsült, hagyom kicsit pihenni a formában. Mielőtt szétnyitom, a sütő formából szépen kidomborodó tésztát levágom a peremig. Így megáll, nem fog billegni, és azonnal meg is kóstolom. Rácson hagyom kihűlni. Porcukorral meghintve teszem az asztalra.