KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Amikor maszkot visel a személyiség

A farsang legmozgalmasabb napjait  éljük, ez a  „farsang farkának” nevezett időszak, amikor még mindenki ki akarja venni részét a mulatságokban.
Best jordan SneakersNike Air Jordan Retro 1 Red Black White - Buy Air Jordan 1 Retro (white / black / varsity red), Price: $60.85 - Air Jordan Shoes
Jellemzője a farsangi báloknak, felvonulásoknak az elrejtőzés, a pompás, vagy ijesztő maszkok mögé bújás.

Ezekre a gondolatokra rímel a "persona", vagy más szóval rejtőzködő kézírás, melyet a grafológiai szakirodalom script írásnak is nevez. Jellemzője, hogy nem köti a betűket egymáshoz, aki így ír, vagyis betűimpulzust használ.
Van ennek az írásmódnak egy kevésbé szakszerű, de általános elnevezése; ez pedig a nyomtatott írás.
Mit is rejt el az így író ember? Egyszóval válaszolva; az érzelmeit.

Bővebben...
A kötésmód azt árulja el, hogy az író személy miképpen kötődik a másik emberhez, a dolgaihoz, vagy egyáltalán képes-e kötődni hozzájuk?
Arra is rávilágít, hogy mennyire képes globális szemléletre, esetleg elvész a részletekben?

Gyakran hallom, hogy „Én műszaki ember vagyok, azért írok így, vagy a számítógép miatt alig használom a kézírást ezért alakult ilyenné a kézírásom.”
A valóság az, hogy a kézírás egy pszichológia teszt, ezért a legbenső énünkben zajló folyamatokat képes kifejezni, tehát mindenki úgy ír, ahogy az a lelkéből fakad és számára a leginkább kézenfekvő, vagy éppen védelmet nyújtó.

A script írás biztosítja a tiszta olvasható írásképet, még azoknak is, akik kevésbé gyakorlottak, vagy saját véleményük szerint nem elég „szép” az írásuk, de nem árul el sokat a személyiségükről, mert hiányzik belőle a spontaneitás, a kontroll hátráltatja az egyéni formák kialakulását.

Igen gyakori írásmód ez a kamaszoknál, ahol a stabilitás iránti vágy és az érzelmek elrejtése tükröződik a nyomtatott írásban. Ez átmeneti állapot, hasonlóan az „egyenfarmer” viseléséhez, amely a tömegben való elbújás, a valahová tartozás lehetőségét adja.
Ha később, a felnőttkorban is megmarad ez az írásmód, akkor joggal gondolhatunk arra, hogy az író ember semleges viselkedésével nem kíván kitűnni és kerüli az érzelmek kifejezését is. Fokozott normakövetést, fegyelmezettséget, a független gondolkodás hiányát vagy elleplezését jelzi a szabványbetűk használata és kötetlensége.

A legnehezebb az ilyen típusú kézírások elemzése, mert a felvett maszk elfedi a személyiség igen lényeges vonásait, de szerencsére a gyakorlott elemző fel tudja tárni  a kötést és a kötésmódot a betűkben, valamint az ékezetek, a „t” áthúzások, a végvonalak is árulói lehetnek a rejtőzködőknek.

Nem beszélve az aláírásról, mely még a gyakorlatlan kéz számára is magas szin-ten kidolgozott és ez által spontán képet adhat, mert kikerül a tudatosság kontrollja alól, és ezért többet elmond az író emberről, mint azt hinné.


Utasi Ilona
30 476 0009


 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...