Túrós zsemle
- Részletek
- Kategória: Sütemények
- Megjelent: 2009. augusztus 29. szombat, 18:39
- Találatok: 11009
Gyors és finom édesség. Érdemes elkészíteni!
Running sports【メンズ】今年の冬の足元に!THE NORTH FACEのおすすめブーツ8選
Hozzávalók:
* 4 db zsömle
* fél liter tej
* fél liter tej
* 25 dkg túró
* 2 tojás
* 10 deka cukor
* 2 deka vaj
* 1 csomag vaníliáscukor
* 2 evőkanál tejföl
* 1 csapott evőkanál búzadara
* fél evőkanálnyi reszelt citrom, vagy narncshéj
Elkészítése:
A tejben keverjük el a vníliáscukrot.
A félbevágott zsemlék belsejét kaparjuk ki és tegyük félre egy tálkába
A fél zsemléket egyenként merítsük meg egy pillantra a vaníliás tejben és helyezzük rögtön a sütőlemezre, vagy tepsibe.
A kikapart zsemle belsőket gyúrjuk össze egy kevés maradék vaníliás tejjel.
A túrót törjük össze villával és tegyük bele a 2 tojás sárgáját, a cukrot, vajat, tejfölt, búzadarát, citromhéjat és a tejes zsemle belsejét.
A tojásfehérjét verjük habbá és ezt is keverjük a masszához.
Variációk:
Aki szereti a mazsolát, dobálhat bele egy marékkal.
Ha narancshéjjal kevertük, akkor apró darabkára vágott keserű csokoládét is keverhet a masszába. Ettől a Túró Rudi ízvilágát kapjuk meg.
Idény gyümölcsöt is tehetünk az alapmasszába: epret, málnát, apró darabokra vágott és előzőleg cukorral, fahéjjal elkevert szilvát, alma, vagy körtekockákat.
Sütés:
A szépen, sorban sütőlapra rendezett fél zsemléket megtöltjük az ízsített masszával.
A töltött zsemlék tetejére ne tegyünk már semmit (a legtöbb helyen ez a recept úgy ismert, hogy a tetejére is tegyünk tejben áztatott zsemlét. Nos, szerintem finomabb így, - "kalap" nélkül.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük nagjából 20 percig, amíg a szemlék széle, teteje enyhén színesedni kezd.
Ha megsült, a tetejét olvasztott csokival "írókázhatjuk" meg (vagyis krix-kraxokat csorgtunk rá.
Esetleg 10 deka porcukor, fél evőkanál citromlé és 1 evőkanál vizet keverékével készíthetünk rá mázat. Eper, málna levével, vagy színes szörppel színezhetjük ezt a cukormázat.
Jó étvágyat hozzá!
Mezei Katalin
* 2 tojás
* 10 deka cukor
* 2 deka vaj
* 1 csomag vaníliáscukor
* 2 evőkanál tejföl
* 1 csapott evőkanál búzadara
* fél evőkanálnyi reszelt citrom, vagy narncshéj
Elkészítése:
A tejben keverjük el a vníliáscukrot.
A félbevágott zsemlék belsejét kaparjuk ki és tegyük félre egy tálkába
A fél zsemléket egyenként merítsük meg egy pillantra a vaníliás tejben és helyezzük rögtön a sütőlemezre, vagy tepsibe.
A kikapart zsemle belsőket gyúrjuk össze egy kevés maradék vaníliás tejjel.
A túrót törjük össze villával és tegyük bele a 2 tojás sárgáját, a cukrot, vajat, tejfölt, búzadarát, citromhéjat és a tejes zsemle belsejét.
A tojásfehérjét verjük habbá és ezt is keverjük a masszához.
Variációk:
Aki szereti a mazsolát, dobálhat bele egy marékkal.
Ha narancshéjjal kevertük, akkor apró darabkára vágott keserű csokoládét is keverhet a masszába. Ettől a Túró Rudi ízvilágát kapjuk meg.
Idény gyümölcsöt is tehetünk az alapmasszába: epret, málnát, apró darabokra vágott és előzőleg cukorral, fahéjjal elkevert szilvát, alma, vagy körtekockákat.
Sütés:
A szépen, sorban sütőlapra rendezett fél zsemléket megtöltjük az ízsített masszával.
A töltött zsemlék tetejére ne tegyünk már semmit (a legtöbb helyen ez a recept úgy ismert, hogy a tetejére is tegyünk tejben áztatott zsemlét. Nos, szerintem finomabb így, - "kalap" nélkül.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük nagjából 20 percig, amíg a szemlék széle, teteje enyhén színesedni kezd.
Ha megsült, a tetejét olvasztott csokival "írókázhatjuk" meg (vagyis krix-kraxokat csorgtunk rá.
Esetleg 10 deka porcukor, fél evőkanál citromlé és 1 evőkanál vizet keverékével készíthetünk rá mázat. Eper, málna levével, vagy színes szörppel színezhetjük ezt a cukormázat.
Jó étvágyat hozzá!
Mezei Katalin