Vörös bársony torta
- Részletek
- Kategória: Sütemények
- Megjelent: 2010. július 14. szerda, 04:56
- Találatok: 62557
A tészta nem piskóta, mint gondolnánk a szivacsossága alapján, hanem tipikus kevert tészta és inkább a muffin tésztára emlékeztet. Így állagának is ahhoz hasonlónak kell lennie, mielőtt sütőbe tesszük.
Sokakat elrémiszt a hatalmas adag ételfesték. Lehet kevesebbel is készíteni, de akkor inkább barna lesz.
Első lépésként egy tortakarikát készítsünk elő, kivajazva.
Hozzávalók
Piskóta:
* 25 dkg liszt
* 1 evőkanál kakaópor (szitán keresztül adjuk hozzá)
* 0,5 teáskanál só
* 30 dkg kristálycukor
* 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
* 3 db tojás
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
* 2 és fél dl író (tejsavó)
* 4 teáskanál folyékony piros ételfesték
* 2 teáskanál ecet
* 2 teáskanál szódabikarbóna
Krém
* 25 dkg tejszín krémsajt (Mascarpone)
* 25 dkg egyéb krémsajt, vagy sűrű tejföl
* 3,5 dl sűrű hideg tejszín felverve
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
* 15 dkg átszitált porcukor
* apróra vágott mandula, vagy dió a dekoráláshoz
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra (1 C fok), és helyezzük a rácsot a sütő közepére.
Készítsük elő a kivajazott torta sütőformát.
Tészta:
Egy keverő tálban keverjük össze kézzel a lisztet, a sót, és a megszitált kakaóport. Tegyük félre.
Egy kézi mixerrel keverjük vajat puhára (kb. 1-2 perc).
Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg könnyű és puha lesz (kb. 2-3 perc).
Hozzáadjuk a tojást, majd a vanília kivonatot, és keverjük, amíg egyneművé válik.
Az íróhoz adjuk a piros ételfestéket és elkeverjük.
Ezután a nagy keverőedényben lévő vajkeverékhez a mixert lassúra állítva, hozzáadjuk a lisztet kis adagokban, majd a pirosra festett írót is kis porciókban.
Végezetül egy kis csészébe tesszük a szódabikarbónát és hozzáöntjük az ecetet. Ekkor pezsegni kezd. A habzó keveréket a piros masszához keverjük egy fakanállal. Dolgozzuk át még egyszer az egészet alaposan.
A tésztamasszát tegyük a tortaformába, simítsuk el a tetjét egy spatulával, vagy fakanállal és tegyük az előmelegített sütőbe.
Nagyjából 25-30 perc alatt sül készre. Egy fogpiszkáló segítségével elenőrizzük, átsült-e? (Már nem ragad rá a tészta).
Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 10 percig.
Ezután borítsuk ki egy deszkára. Amikor teljesen kihűlt, műanyag fóliába helyezve tegyük a hűtőszekrénybe pár órára, vagy akár egész éjszakára. Így könnyebb lesz megtölteni és bevonni a krémmel.
Krém:
A kézi mixerrel keverjük a krémsajtot (vagy tejfölt) és a mascarpone sajtot simára.
Hozzáadjuk porcukrot és a vaníliát.
Most vegyünk egy elektromos habverőt és állítsuk a legmagasabb fokozatra. Lassan adagoljuk a masszához a tejszínt és addig verjük, amíg szép könnyűvé, habossá válik.
Összeállítás:
Egy recés késsel óvatosan vágjuk ketté a tortát.
Helyezzük a krémet az alsó rétegre és tegyük rá a másik felet. Ezután vonjuk be az oldalát és tetjét is a krémmel.
Hűtsük be 1-2 órára, majd dekoráljuk kevés piros tortamorzsával, mandulával, deióval, vagy pisztáciával.