Fondant készítése házilag
- Részletek
- Kategória: Sütemények
- Megjelent: 2012. március 11. vasárnap, 08:03
- Találatok: 47019
Sokak kérésére íme egy bevált recept...
Nike Sneakers Storeadidas NMD Human Race
Hozzávalók:
* 90 deka porcukor
* 1 evőkanál zselatin
* 1,5 dl víz hideg víz
* 1,5 dl átlátszó kukoricaszirup (vagy cukorszirup)
* 1,5 evőkanál glicerin
* 1 evőkanál átlátszó vanília kivonat
Elkészítése:
A cukor kétharmadát helyezzük egy nagy mixertálba, a maradékot pedig tegyük félre.
Egy kis fémtálban keverjük össze a vizet és a zselatint és oldjuk fel gőz felett.
Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a kukoricaszirupot, a glicerint, és a vaníliát.
A mixert állítsuk be alacsony sebességre és lassan öntsük hozzá a tálban lévő porcukorhoz a korábban elkészített zselatinos keveréket.
Kaparjuk le a tál oldalát egy gumi spatulával.
Tovább verjük közepes sebességgel, amíg jól összeáll.
Kaparjuk ki a ragadós fondant egy tiszta nyújtólapra. Fa nyújtódeszka nem lesz jó, sima felületűnek kell lennie (pl. üveg, márvány, műanyag)
A félretett porcokrot most elővesszük és mintha lisztezett tésztát dagasztanánk, megszórjuk kevés porcukorral amasszát, majd áthajtogatjuk, gyúrjuk. Mindaddig csináljuk, amíg szép sima és egyenletes tésztát kapunk.
Formázzuk a masszát labdává, majd helyezzük dupla műanyag zacskóba és hagyjuk pihenni legalább 12 órán keresztül.
Nem szabad fagyasztani, mert ragadóssá és használhatatlanná válik.
Minimum 2 hétig bátran tárolható hűvös helyen. Tovább csak azért nem, mert elkezd repedezni, kristályosodni. Egyébként nem romlik meg könnyen a rengeteg cukor miatt.
Amikor letelt a pihenési ideje, a masszát átgyúrjuk és annyi részre osztjuk arányosan, ahány színre szükség lesz a tortánkhoz.
Mindegyik adaghoz adunk némi ételfestéket és ezzel is alaposan átgyúrjuk, amig egyenletes színűvé válik.