Marcipános narancsos kalács
- Részletek
- Kategória: Sütemények
- Megjelent: 2013. március 30. szombat, 16:55
- Találatok: 17626
Adidas footwear【2021年発売予定】 サカイ × ナイキ ヴェイパー ワッフル 全4色 - スニーカーウォーズ
Tipikus dán csemege, amit eleinte kissé viszolyogva fogadtam. Marcipán töltelékként, sütve?!
Amikor megkóstoltam, a rabjává lettem. Azóta bátran és nagy sikerrel használom töltelékként a marcipánt mindenféle sütiben.
Hozzávalók
Tészta:
* 1 csésze tej
* 12,5 dkg vaj
* 2 evőkanál cukor
* 5 dkg élesztő
* 2 tojás
* 40 dkg búzaliszt
Töltelék
* 7,5 dkg vaj
* 7,5 dkg cukor
* 10 dkg marcipán reszelve
* 5 evőkanál. narancslekvár (vagy más lekvár)
* 10 dkg reszelt narancshéj
* 1 db tojás
* 5 dkg mandulapehely
Elkészítése:
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá atejet és a cukrot. Kevergetve langyosra melegítjük.
Morzsoljuk hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a villával felvert tojást és a lisztet. Tegyük dagszatógépbe, vagy alaposan dagasszuk át kézzel, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk.
Hagyjuk kelni kb 45 percig.
A töltelékhez keverjük össze a vajat, cukorot és a lereszelt reszelt marcipánt egy puha, krémes masszává.
A tésztát a kelesztés után gyúrjuk át újra és nyújtsuk ki egy nagyobb, 30x40cm-es téglalappá.
Vágjuk 3 széles csíkra.
Tegyünk rá a narancslekvárt keresztben, csíkokban. A csíkok egymástól kb 2-3 cm-re legyenek. Ezután a marcipán massza következik, a lekvár csíkok közé. A végén szórjuk meg narancshéjjal.
Tekerjük fel hengerré.
A 3 hengert fonjuk össze kaláccsá. A villával összekevert tojással kenjük át a tetejét. Szórjuk meg a mandula pehellyel és hagyjuk kelni, amíg nagyjából a kétszeresére nő.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és tegyük be sülni (kb. 25perc)