KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Zserbó-bonbon

Image Hadarik Rita receptötlete. 
latest Runningbuy 95 nike air max cool green blue shoes
Már csak egy hét, és itt a karácsony.  A nők ilyenkor már tervezgetik az ünnepi menüt, faggatják a családot, melyik kedvenc süteményeiket készítsék el idén.
Vannak örök slágerek: a vaníliás kifli, a bejgli, kalács, különféle linzerek, kekszek, no és ott van a zserbó, a lekváros-diós-csokoládés adu ász.

Én nemrégiben kikísérleteztem egy zserbó bon-bont, ami kis változtatással, de idézi a hagyományos zserbó íz világot, ugyanakkor az elkészítési módja egy teljesen új megjelenést ad neki. Javaslom, próbálják meg mások is, nem fognak csalódni benne!

Hozzávalók 40 bombához:
20 dkg dió, 20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg étcsokoládé, 3 ek sárgabarack lekvár, 2 ek barna cukor, 1 ek rum, 2 csomag friss, édes linzertészta (készen kapható)
Image

A díszítéshez:
15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 40 db kisebb felezett dióbél
Elkészítése:
1. A töltelékhez valókat aprítjuk: a diót ledaráljuk, a csokoládét lereszeljük, a barackot apró kockákra vágjuk.

2. A friss tésztát 20 perccel a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből, majd egyszerűen letekerjük.
Image
3. A tésztalapot széltében 5, hosszában 4 részre vágjuk, azaz 20 négyzetre vágunk.
Ezekbe egyenként 1-1 diónyi nagyságú masszát rakunk.

4. Ezt követően gombóccá formázzuk a tenyerünk segítségével a tészta négyzeteket.
Image

5. Fontos, (mint minden más linzer esetében), hogy a tészta ne égjen meg. Ezt úgy érhetjük el a leginkább, ha folyamatosan figyeljük, és sütőpapírt helyezünk a tetejére. Előmelegített sütőben (180 fok), kb. 10-13 perc alatt megsülnek a bombák.

6. A sütőlapon hagyjuk kihűlni a bombákat, majd a vajas csokoládéval leöntjük őket, és mindegyik tetejére 1-1 felezett dióbelet helyezünk.
Image

Ha magunk készítjük a linzertésztát, íme egy kiváló és kipróbált recept!
Sárga linzer alaptészta (1-2-3)
9o dkg liszt, 6o dkg vaj, 3o dkg porcukor, 4 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor
(Ez egy nagyon nagy adag, vagy rengeteg mindent készítünk belőle, vagy arányosan csökkentjük a mennyiségeket).

Aranyszabályok a gyúrt omlós tészták készítésekor:
- Vigyázni kell, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert különben szétesik a tészta. Ezért figyeljünk arra, hogy hűvös helyen (ne a sütő közelében), hideg alapanyagokkal, gyorsan dolgozzuk össze az alapanyagokat.

- A kéz melegétől könnyen megolvadhat a vaj, ezért célszerű keveset érinteni a tésztát (inkább késsel állítsuk össze a tésztát, de készíthetjük robotgéppel is).

- A kidolgozott tésztát tekerjük fóliába, és legalább 1-2 órát pihentessük a hűtőben.

- Ha nyújtani kell a tésztát érdemes fólia, vagy sütőpapír között tenni. Ugyanis itt is érvényes, hogy a kezünk melegétől megolvadhat a tésztában lévő vaj. Helyezzük a tésztát két sütőpapír közé, és úgy nyújtsuk, hogy minden nyújtás után forgassunk a tésztán 90 fokot. Az alsó papírlap segítségével könnyen tudjuk a tésztánkat a sütőlemezre helyezni.

- Előmelegített, forró sütő középső rácsára helyezzük a tepsinket, de rögtön vegyük vissza közepes hőmérsékletűre a sütőt, mert könnyem megéghet különben a tésztánk.

- Sütés közben ne nyitogassuk a sütőajtót, maximum a sütési idő utolsó harmadában!
Image
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó