KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Zselégyertya

ImageÜnnepi esték hangulatát kellemesen színezheti egy ízléses zselégyertya kompozíció. 

 

Running sport mediaBěžecké tretry Nike

Kellékek:
gyertyazselé
gyertya színező por vagy pasztilla
gyertya illatosító
kanóc
üvegpohár (vagy szép formájú üvegedény)
díszek (kagyló, gyöngy, selyemvirág, stb.)
olvasztó edények


Elkészítése:
A gyertyazselé (vagy viasz-zselé) alapanyaga színtelen, zselészerű gyantaféleség, ami melegítésre folyékonnyá válik. Speciális színező porokkal többféle árnyalatot érhetünk el, de kaphatók színezett változatok is.
Első lépésként szerezzük be a kellékeket, majd válasszunk egy érdekes poharat vagy kelyhet.
A gyertyazselé felmelegítéséhez válasszunk egy nagyobb főzőedényt és egy kisebb(de azért magas falú) nyeles edényt. A kevergetéshez használjunk egyszerű konyhai fakanalat.

Felolvasztás:
ImageA nagyobb edénybe kb. harmadáig, tegyünk vizet és kezdjük melegíteni. A gyertyazselét helyezzük a kisebb edénybe, ezt pedig az előmelegített vízfürdőbe.
A felolvadt zseléhez adjuk a színezőanyagot és az illatanyagot.
Melegítés és kevergetés közben vigyázzunk, hogy vízcseppek, vagy gőz ne jusson a zselébe, mert opálossá, esetleg használhatatlanná válik.
Nagy kérdés a buborékosság. Van, amikor a kompozíció megkívánja, van amikor szebb nélküle.
Már a "gyári" viaszzselében is vannak légbuborékok. Melegítés közben újabb buborékok képződnek benne. Egészen eltüntetni őket nem nagyon lehet, ha azonban használat előtt felmelegítjük az üvegedényt, a buborékképződés mértéke csökken. Tartsuk az üvegpoharunkat forró vízben és ebben hagyjuk kihűlni a masszát a teljes szilárdulásig.

A kanócot többféleképpen rögzíthetjük. Az egyik módja, hogy megpróbáljuk az aljára helyezett díszekkel kitámasztani. A másik, hogy egy hurkapálcához rögzítjük, amit keresztbe helyezünk a pohár tetején és erról lógatjuk bele. Egy harmadik, hogy a megszirárdult zselébe egy forrósított hústűvel lyukat fúrunk és ebbe helyezzük a kanócot.
Mielőtt elkezdenénk, azért tervezzük meg a kompozíciót!

Tengerparti hangulat:
ImageAz egyik mutatós változat például lehet "tengerpart" hangulatú. Fontos, hogy ragaszkodjunk a hideg színek összeválogatásához.
Az üvegkehely aljára szórjunk kevés (1-2cm vastag) szürkésfehér tengerhomokot vagy dekor-homokot. Ez utóbbihoz javaslom a kék, szürke, zöld vagy lilás színt.
Helyezzünk rá kagylókat, csigákat. Ha "lebegő" tárgyat is szeretnénk, akkor az alsó rétegben elhelyezkedő tárgyakra öntsünk egy adag felolvasztott zselét, majd szilárdulás után tegyük rá a tárgyakat. Erre újabb réteg zselé következik. A rétegezést folytathatjuk, csak türelem kérdése!
Friss illatot válasszunk hozzá.
Romantikus estéhez:  vörös rózsa, meleg színek
ImageHosszúkás poharat válasszunk ehhez az összeállításhoz.
Sárga és vörös színezőanyagot alkalmazzunk. Ennél a kompozíciónál jobb, ha nincsenek buborékok, ezért a fentebb leírtak szerint járjunk el.

Sok sikert és jó hangulatot az elkészítéséhez!

 

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...