KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Szépítő, javító ötletek

ImageA "kérdezz-felelekben" egy-egy adott problémára konkrét ötleteket kértetek néhányan. Ezek mindegyike olyan kérés, ami mások számára is hasznos lehet.
 

 

trace affiliate linkAir Jordan 1

Rossamela ezt írta:
"Elég lepattant az albérletem, különösen a falak. Sajnos nedvességfoltokat látok rajtuk és helyenként le is jött a vakolat. Mivel nem az én lakásom és nem is tervezem hosszú távra az ott-lakást, ezért nem szeretnék sokat költeni rá, de szeretném, ha elfogadhatóan nézne ki a lakás. Valami egyszerű és olcsó megoldást keresek."

Foltok takarása:
Olyan megoldásra koncentráltam, ami viszonylag költségtakarékos és mobil. Költözésnél továbbvihető és hasznosítható más lakásban is.

A nedvességfoltok elég rosszul hangzanak, ugyanis ezeken előbb-utóbb megjelenhet a penész.
Első lépés (ha a nedvesedés okát nem tudod megszüntetni), hogy Domestossal mosd át a nedvességfoltokat. Ez egy időre biztosítja, hogy ne "virágozzon" ki a penészgomba. Mindig ismételd meg, ha a szürke-zöld foltok kezdenek megjelenni, vagy ha dohos szagot érzel.

A takarásra két javaslatom van. Ezeket attól függően alkalmazhatod, mekkora felületet kell megoldanod. A két megoldást célszerű kombinálni, ha teljes falat akarsz fedni.
A mellékelt rajzon a vegyes megoldást látod.
A rajz nagyobb méretben itt látható>>

Az egyik ötlet a bambusz roló.
Nem túl drága, viszonylag egyszerű megoldás.

Kellékek:
1 db bambuszroló
2 db 5cm x (?)cm x 1cm
fúrógép
csavarhúzó
4 db facsavar+tipli

Az egyik lécet egy fúrógép és néhány csavar segítségével rögzítsd a falon.
Utána csavarozd rá a roló felső lécét. Engedd le teljes mélységig. A roló alsó szegélye alá csavarozd a falhoz a második lécet. Amikor készen vagy, a rolóra akassz néhány színes selyem sálat, szalmakalapot, vagy bármilyen könnyű, a síkból kiemelkedő tarka, vidám dekorációt.
A pontos vízszintességet vagy vízszintmérővel, vagy kiméregetéssel biztosíthatod.

A másik lehetőség az "apácarácsos" fedés.
Egy 210cm magas, 60cm széles blokk anyagmennyiségét adom meg. A szoba teljes magasságánál a blokk lehetőleg 15-20cm-rel alacsonyabb legyen. Esztétikailag kellemesebb látvány és könnyebben mozgatod felszerelésnél, költözésnél.

Kelékek:
3 db 3x2x0,5x250 cm-es sarok szegőléc (ez L alakú lécféleség, -ezért van ennyi szám mellette)
7db 2x0,5x250 cm-es léc
1db 3x1cmx250 cm-es léc
(a lécek hossza meghatározott)
ezüstfehér csomagoló papír
ragasztó pisztoly (vagy Palmatex univerzális erősragasztó)
kézi fűrész
fapác vagy olajfesték
vonalzó
bármilyen ragasztószalag
fúrógép
4db facsavar+tipli

A csomagoló papírokból ragassz össze egy 60x210 cm-es ívet. Mindkét oldalán 30 centinként tégy egy jelölést. Ferdén tartva a vonalzót, kösd össze sorra a vízszintes és függőleges pontokat a rácsozat mintához.

A léceket kézi fűrésszel a következő darabokra kell szabni: 2db 47 m-es, a többi 85cm-es. A leszabott lécek végéből 2 db 2,5cm alapú kis háromszögeket kell lefűrészelni, értelemszerűen a rajhoz igazítva.
A leszabott léceket fapácal vagy ollajfestékkel vond be. Száradás után a "szabásmintán" rendezd el sorra és ragaszd össze. A szegőléceket szabd le megfelelő méretűre (2 db 60cm-es, 2db 210cm). Ragaszd a szélekhez. 1cm kilóg majd, de ez illeszkedik a falra csavarozandó tartó lécekre.
Az 1cm vastagságú lécből 2 db 60cm-es darabot fűrészelj. Ezeket csavarozd fel a falra. Végül csavarozd hozzá az apácarácsot.
Erre aztán kedvedre aggathatsz mindenféle dekorációt.
Sok sikert!

 

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...