KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Scrapbook oldal egyszerűen

sCRAPBOOK Mucsi Martina  ötlete
Running Sneakers StoreProper Rowing Machine Form , How to Use a Rowing Machine
Ha a külföldi vagy mára már - nagy örömömre! - magyar oldalakon is scrapbook alkotásokat nézegetünk, sokszor érezhetjük úgy, hogy „hát én ilyet nem tudnék!” – pedig a legtöbb hatásos megoldás rendkívül egyszerű, csak egy kis odafigyelést és némi gyakorlást igényel. Kezdjünk hát hozzá!

Az alábbi oldalhoz szükségünk van
-    3 fotóra
-    egy 30x30-as scrapbook-háttérpapírra
-    5-6 féle maradék papírra
-    őszi fa- vagy műanyag levél dekorációra vagy kisebb valódi termésekre
-    folyékony és kétoldalú pufiragasztóra
-    pecsétekre, hozzájuk tintapárnákra

Az oldalamhoz egy ún. vázlatot (angol nevén: sketch) használtam. Ezek igazából elrendezéstervek, amelyek ihletet adhatnak az alkotáshoz, ha már kiválogattuk a fotókat és eldöntöttük, pontosan melyeket és hány darabot szeretnénk feltenni az oldalunkra. Nekem három fotóm volt, így célirányosan így kerestem a vázlatot és ez tetszett meg:
4a400

A vázlat mindig egy iránymutató csupán, lehet rajta változtatni menet közben is akár természetesen, nincs semmi kőbe vésve. Ebben az a jó, hogy a képek mögötti sötét téglalapok lehetnek bármilyen maradék színes papírból is, természetesen olyan színvilággal, amelyek illenek a fotókhoz és a háttérhez is. Bevallom, én ezt szeretem legjobban: az alkotás előtti alapanyag-válogatást!:-)

A hátterem végül egy Daisyd’s márkájú, régies hatású, régi kézírásos papír választottam, ami mind színben, mind hangulatban illett a kiválasztott fotóimhoz. A kiegészítő papírok egy betűs-gyermekmintás, kétoldalas vastagabb (Daisyd’s) papír maradéka, egy egyszerű, nyomtatványboltban kapható, pirossal és kékkel rácsozott naplópapír vagy átírópapír, egy darab natúrbarna csomagolópapír, egy szintén írásmintás scrapbook-papír egy darabja és még egy maradék sötétebb barna scrapbook-papír. Lehet csomagolópapírokat vagy decoupage-papírokat is használni. A feliratokhoz egy tompább narancs-árnyalatú egyszínű pasztellpapírt választottam, amire nyomtatni tudtam.

A háttér széleit kemény alapon (pl. vágódeszkán) reszelővel öregítettem. Bátran próbálkozzunk, hogy a lap szélének vagy színének a reszelésével milyen hatásokat tudunk elérni! Lehet tépkedni is nyugodtan, aztán kihajtani a tépéseket. Ez különösen kétoldalas papír esetén lehet igazán szép. Ugyanezt tettem a kiegészítőnek választott papírok esetén is, amikor már kivágtam belőlük a kívánt téglalapokat.

4b400

Ezek után lehet még tintázni is a széleket, a „piszkos”, viseltes hatás kedvéért. 
4c400

Ezek után, ha mind a háttér, a téglalapok és a fotók szélei is elkészültek, el lehet helyezni és fel lehet ragasztani őket. A csomagolópapírt én teljesen összegyűrtem, aztán kiegyengettem és tintapárnával a gyűrődéseket lazán végigsimítottam, ez is egy lehetőség az antikolásra. Így már szinte készen is van az oldalunk, csak a díszítők és a felirat hiányoznak! 
4d400

Ezek után elhelyeztem részben az eredeti vázlat alapján, részben saját ízlés szerint a kiegészítő leveleket, terményeket, majd ezeket is felragasztottam, amihez hobbiragasztót, pillanatragasztót és kétoldalú pufiragasztót is használtam.  A feliratokat az egyszínű papírra nyomtattam a kiválasztott betűtípussal és egy-egy közbenső sorral, hogy aztán szét tudjam vágni a szöveget csíkokra és a széleit tintázva ezeket is háromdimenziósan, azaz pufiragasztóval helyeztem fel. Vigyázat! Ha szeretnénk majd albumba lefűzni az oldalunkat, vigyázzunk a rátétek magasságával!
Végül jöhetnek a pecsétek, ezúttal sarokpecsétet és egy levélmintásat használtam, fehér és sötétarany tintával. Legvégül a dátum kézírással került fel az oldalra.
4e400
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...