KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

A kert térrendezése

Image Szerencsések azok az emberek,akiknek csak az ajtón kell kimenniük házukból, lakásukból és kertben (a természetben) találják magukat.
Running SneakersAir Max
Az energetikai térrendezés legfőbb alapelve: a természetközelibb állapot létrehozása az ember lakókörnyezetében.  A kert a természet része, de mivel az ember hozza létre,  tervezése előtt érdemes átgondoloni a következőket.
 
A kerttel kapcsolatban a legfontosabb, hogy fogadjuk el azt a tényt, hogy a kert egy  élőlényhez hasonlít, tehát állandó gondoskodást igényel.  Ahogy a belső terekben, úgy kint is egyaránt lényeges, hogy rendet tartsunk. A „tiszta udvar rendes ház” felíratú házak tulajdonosai jogosan büszkék arra, hogy rendet tudnak tartani, mivel ez nem könnyű feladat, (egy kisméretű kertben sem). Törekedjünk arra, hogy ne legyenek a kerti holmik szanaszét, legyen helye mindennek. A gazzal benőtt, rendetelen kertekben az ember nem jó érzéssel tartozkódik, nem tud feltöltődni.  Az ideális- rendezett- kertben van helyünk a pihenésre, relaxálásra, evésre, de marad egy kis hely kültéri játékokra pl.: labdázás.

Image

Fontos szempont, hogy ne akarjuk túlszárnyalni a természet eleve adott szépségét, ne vigyük túlzásba a virágok és növények ültetését. A fogyasztói társadalom gondolkodásmódját tükrözi, hogy gyakran a kerteket is „túl sűrűre” tervezik, azaz nem hagynak helyet az energiák szabad áramlásának. Vegyük figyelembe a növények várható méretét és az olyan növényeket, amelyek metszést igényelnek, csak akkor ültessük, ha nem sajnáljuk rájuk időnket.

ImageA kert állapota az emberi aurát tükrözi, tehát az ember energetikai állapotát is leolvashatjuk belőle. A fákat úgy ültessük, hogy aurájának is hagyjunk helyet, mint az alábbi képen látható diófának. A koronája szabadon tud nőni, nem ütközik más fákkal.                                                   

Ahogy a házban, úgy a kertben is részesítsük előnyben a lágy, ívelt vonalakat, kerüljük a szögletes formákat  

Image
 
A magyar térrendezésben megfigyelhető, hogy a virágoskert fogadta a vendégeket a ház előtti részen. A ház „öle” a temékenyéséget jelképezte. Ezért szenteljünk különös figyelmet ennek a területnek. Ültessünk olyan növényeket, amelyek télen is zöldek és élettel teliek. Véletlenül se tegyük a szemeteskutkát a kapu és a ház bejáratához, rejtsük el egy kukatárolóban, futónövényekkel vagy bokrokkal. A bejárati ajtó előtt lehetőleg ne legyen fa, mert elállja az energia útját. Az ajtó előtti terület energetizálására a legjobb, ha szimmetrikusan helyezünk el cserepes virágokat.

Image

A hosszú parasztházak mellett álatálban nem sok hely maradt az udvarokban, inkább a ház mögötti részt használták. Ez a konyhakert helye is.

A kert térrendezése nagyon sok tényezőtől függ, most a teljesség igénye nélkül kaptak betekintést.

Németné Wéber Gabriella

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...