Karácsonyi mézes sütemény
- Részletek
- Kategória: Ünnepi receptek
- Megjelent: 2007. november 18. vasárnap, 20:43
- Találatok: 12400
Ígértem egy mézes sütemény receptet.
Kettő lett belőle: az egyik egy "szabványos" mézes, a másik egy reform mézes, ami még diétázásra is alkalmas.
latest Nike SneakersEntrainement Nike
Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 12dkg méz
- 12dkg cukor
- 12dkg vaj (vagy margarin)
- 2db tojás sárgája
- 1dl tejföl
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- Õrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj, citromhéj
Elkészítés:
A felmelegített mézben keverjük el a vajat, a cukrot és a fűszereket, majd majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, aztán a többi hozzávalóval.
Gyúródeszkán alaposan dolgozzuk ki.
Pihentessük hűvös helyen egy éjszakára, de akár 2-3 napig is.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm vastagra.
Szagassuk ki különböző karácsonyi formákra.
A tepsit megvajazzuk, kilisztezzük. Előmelegítjük a sütőt kb. 170 fokra.
Ha cukormázzal fogjuk díszíteni, akkor máris mehet a sütőbe. A sütés ideje 8-10 perc.
Ha magokkal, kandírozott gyümölccsel dekoráljuk, akkor előtte kenjük be egy kávéskanál tejföllel elkevert tojás sárgájával.
Mandula előkészítése:
1 percre forró vízbe dobjuk a mandulákat. Utána leszűrjük, lehúzzuk a héját és félbevágjuk.
Cukormáz:
1. Egy tojás fehérjéhez annyi átszitált porcukrot adagoljunk, hogy fakanállal összekavarva igen sűrű masszává álljon össze. Habverő nem kell hozzá.
2. 10 deka porcukrot egy kávéskanál citromlével és 1 evőkanál vízzel jó 10 percig kevergetünk, amíg egyneművé válik.
Kanállal kicsi nylonzacskóba teszünk a cukormaszából egy keveset, majd 1 mm-es lyukat vágunk a sarkára. Ezzel "írókázhatunk".
A mézes alját olvasztott csokoládéba márthatjuk. Ettől még finomabb lesz.
Reform mézes
Amilyen egyszerű, olyan kellemes zamatú sütemény.
Diétázók is bátran fogyaszthatják.
Részemről az ünnepek után 2-3 napig csak ezt szoktam rágcsálni üres teával. Mivel mást nem fogyasztok, csupán ebből 20-30 dekát,
könnyedén visszafogyok 1-2 kilót.
Hozzávalók:
- 25 dkg rozsliszt (teljes kiörlésű)
- 0,5 l méz
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- szegfűszeg
- fahéj
- citromhéj
Elkészítés:
A felangyosított mézet alaposan kidolgozzuk a liszttel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Egy éjszakára pihentetjük.
Másnap ujjnyi vasatgra nyújtjuk, formákra szaggatjuk, kivajazott, lisztezett tepisbe helyezzük.
Félbevágott mandulákkal kirakjuk.
Előmelegített 150 fokos sütőben sütjük 12-15 percig.