KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Édes kis hóemberek

Image Hadarik Rita beküldött ötlete
Sneakers StoreAir Jordan
Nyakunkon a tél: készítsünk hóember motívumú édességeket!

Sok sütis oldal látogatója vagyok mostanában, és azt tapasztalom, hogy a nők folyamatosan keresik az új, jobbnál-jobb ötleteket.
Elképesztő, hogy micsoda szép küllemű süteményeket tudnak egyesek elkészíteni!
Én nemrégiben ráakadtam egy oldalra, ahol sok különleges formájú tortasütőt lehet beszerezni. Kipróbáltam egy hóember figurát, amit egy banános-kókuszos muffin tészta alapból sütöttem ki (de bármilyen kevert tészta megteszi).
Az igazán érdekes ebben a tortában a díszítése volt, hiszen egy az egyben úgy néz ki a díszítést követően, mint egy hóember.

Kívülről kókuszkrémmel vontam be, a kellékeit pedig ételfestékkel elkevert glazúrral, illetve csokoládémázzal vontam be.

Most megosztom olvasóinkkal is, hogyan készül egy ilyen hóember. Sőt, a maradék krémet is fel lehet használni, mini hóemberkék készítéséhez.

Kókuszkrém


Hozzávalók:
3 dl tej
15 dkg cukor
20 dkg apróra darált kókuszreszelék
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg liszt
10 dkg margarin

A tejet forraljuk fel a cukorral. Ebbe szórjuk bele az apróra darált (kávédarálóban pl.) kókuszreszeléket, és főzzük kicsit, hogy a kókusz megszívja magát.
A masszát folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a pudingporral és a liszttel.
Sűrű krémet főzünk.
Amikor már nehéz keverni, húzzuk le a tűzről, és még forrón keverjük el benne a margarint. Kenés előtt hűtsük teljesen ki.Töltés és díszítés
Image1. A kókuszos krémet rákenjük a teljesen kihűlt tortaforma valamelyikére, majd erre a krémre rátapasztjuk a torta másik felét. Érdemes ezt követően egy fél órára hűtőbe rakni, hogy gyorsan visszadermedjen a krém, és ne essen szét a tortánk.

2. A tortánk azon részét, amelyiken nincsenek minták (sál, kalap, orr, stb.), vékonyan megkenjük egy kenőkés segítségével a maradék krémmel.

3. Először a kalapot díszítjük. Mivel fekete ételfestékem nem volt, ezért csokoládé mázzal vontam be. Felolvasztottam kb. 5 dkg étcsokoládét, ebbe nagyon kevés vajat kevertem (csak hogy könnyebben lehessen kenni). Csokival díszítjük még a szemét, és a seprű botját is.

4. Amíg a csokoládé megdermedt, előkészítettem a glazúrt a többi testrész díszítéséhez. Ehhez kb. 15 dkg porcukorra, és egy tojásfehérje felére van szükségünk, amit jól kikeverünk.
Előkészítettem az ételfestékeket: az orr, a seprű cirok része, és a száj pirosak lettek, a sál zöld (kék és sárga keverékéből) lettek díszítve.
Ehhez egy késhegynyi festéket kell pici kávéskanálnyi langyos vízzel kikeverni.

5. A glazúr felviteléhez saját készítésű habzsákot készítettem zsírpapírból. Fogtam egy tekercs zsírpapírt, és hajtottam bele egy derékszögű háromszöget teljes szélességében.
Egy hosszú, éles pengéjű késsel annyi ilyen háromszöget vágtam, ahány színű glazúrom volt.
A papírt úgy tettem magam elé, hogy bal kezem felől esett a derékszögű része a háromszögnek.
A jobb kezem felé eső csúcstól kezdtem el feltekerni a papírt olyan tölcsérre, aminek a csúcsa egy tűhegynyi lett. A derékszögű csúcs végét meg kell picit vizezni (vagy nyálazni), és rátapasztani a tölcsér belső oldalára. Az egyes tölcsérek csúcsát ollóval lehet méretre vágni attól függően, hogy mekkora felületre szeretnénk a glazúrt, vagy mázat felvinni.

6. Elővettem annyi kis tálat, ahány színű glazúrra szükségem volt. Mindig csak az éppen használatos színt kevertem ki annyi glazúrral, amennyit nagyjából gondoltam egy-egy forma bekenéséhez.
A glazúr gyorsan szárad, ezért gyorsan is kell vele dolgozni.

ImageA maradék krémből készítsünk mini hóemberkéket. A krémből formázzunk kétféle méretű diónyi-mogyorónyi gömböket, hempergessük meg őket kókuszreszelékbe, és valamivel (fehércsoki, méz) ragasszuk össze.
Csokoládémázzal, ételfestékkel, marcipánnal díszíthetjük.
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...