KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Üvegbezárt finomságok

Image  Hadarik Rita ötlete
affiliate tracking urlAir Max

Vannak, akik korainak találják, hogy már most a Karácsonyi ajándékokkal foglalkozzunk.
Ám vannak olyanok is – szerencsére -, akik saját készítésű ajándékokkal szeretnék meglepni szeretteiket.
Ez utóbbi csoportba tartózóknak szeretnék a mostani cikkemben ötleteket adni.

Témaként az „üvegbe zárt” mottót találtam ki, ami a gyógynövényekből (fűszerekre gondolok itt) készülő salátaolajakat, eceteket takarja. De ide tartoznak a különleges lekvárok, likőrök is. Lássunk hát pár ajándékötletet gyógynövényekre, fűszerekre.

Gyógynövényecetek (fűszerecetek)

ImageFűszerecetet lehetőleg kevésbé aromás ecetből készítsünk. Erre az egyik legalkalmasabb a borecet, de használhatunk világos balzsamecetet is. Fűszerként nagyon ízletes lehet a tárkony, kakukkfű, fokhagyma, turbolya, metélőhagyma, torma, majoránna, menta. Lehet keverni is a fűszereket, de vigyázzunk, mert a nagyon aromás fűszerek elnyomhatják a kevésbé erős illatű növényeket.

A gyógynövényecet úgy készül, hogy az alaposan összezúzott fűszereket leöntjük ecettel, és egy jól lezárt edényben, 2-3 héten keresztül, meleg helyen hagyjuk érni. Ha az érlelést követően nem tartanánk elég zamatosnak az ecetet, szűrjük le, majd a már fűszeres ecetet öntsük rá még egy adag gyógynövényre.
Próbálja ki valamelyik variációt!
Image Bazsalikom, borágó, földi tömjén.
Bazsalikom, metélőhagyma.
Citromfű, tárkony.

Gyógynövényolajok (salátaolaj)

Erre a célra a legmegfelelőbb a napraforgóolaj, illetve az olívaolaj. A salátaolaj készítése hasonlít az ecetéhez, de ebben az esetben nem szükséges teljesen összezúzni a fűszereket.
A salátaolajakat is érdemes 2-3 hétig érlelgetni, lehetőség szerint naponta rázzuk fel párszor alaposan. Amikor elkészült az olajunk, szűrjük le, és öntsük egy szép üvegbe.

Olajkészítésre használható fűszerek
Pikáns ízekhez: bazsalikom, fokhagyma, édeskömény, majoránna, menta, rozmaring, tárkony, kakukkfű, borsikafű. Ezeket az olajakat használjuk húsok pácolására, saláták ízesítésére.
Édes ízekhez: szegfűszeg, levendula, rózsaszirom, citromillatú verbéna. Ezeket az ízeket használhatjuk sütemények, pudingok elkészítéséhez.

Próbálja ki!
ImageCsirke ételekhez: metélőhagyma, lestyán, majoránna, borókabogyó, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, zsálya, reszelt citromhéj
Sertésételekhez: zsálya és bazsalikom
Bárány- és borjúételekhez: majoránna, rozmaring, borsikafű
Halételekhez: metélőhagyma, kapor, petrezselyem, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű
Sült, rostélyos húsokhoz: metélőhagyma, petrezselyem, kakukkfű, tárkony

ImageExtra tipp! Finom, citrusos olajt készíthetünk úgy, ha 1-1 narancs, illetve citrom héját, 5-10 szegfűszeget, kevés fahéjat érlelünk olívaolajban. Az így készült fűszeres olajt használjuk fel szárnyasokhoz, nyúlhúshoz, és a hozzájuk készülő salátákhoz.

Amikor elkészültek a finomságok, szűrjük le, majd tegyük őket egy-egy mutatós üvegbe. Ragasszunk rájuk címkét, vagy üvegkontúr festékkel írjuk rájuk, hogy mit tartalmaznak. A tetejükett kössük át egy ünnepi szalaggal.
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...