Üvegbezárt finomságok
- Részletek
- Kategória: Ünnepi receptek
- Megjelent: 2008. november 21. péntek, 06:36
- Találatok: 10300
Vannak, akik korainak találják, hogy már most a Karácsonyi ajándékokkal foglalkozzunk.
Ám vannak olyanok is – szerencsére -, akik saját készítésű ajándékokkal szeretnék meglepni szeretteiket.
Ez utóbbi csoportba tartózóknak szeretnék a mostani cikkemben ötleteket adni.
Témaként az „üvegbe zárt” mottót találtam ki, ami a gyógynövényekből (fűszerekre gondolok itt) készülő salátaolajakat, eceteket takarja. De ide tartoznak a különleges lekvárok, likőrök is. Lássunk hát pár ajándékötletet gyógynövényekre, fűszerekre.
Gyógynövényecetek (fűszerecetek)

A gyógynövényecet úgy készül, hogy az alaposan összezúzott fűszereket leöntjük ecettel, és egy jól lezárt edényben, 2-3 héten keresztül, meleg helyen hagyjuk érni. Ha az érlelést követően nem tartanánk elég zamatosnak az ecetet, szűrjük le, majd a már fűszeres ecetet öntsük rá még egy adag gyógynövényre.
Próbálja ki valamelyik variációt!

Bazsalikom, metélőhagyma.
Citromfű, tárkony.
Gyógynövényolajok (salátaolaj)
Erre a célra a legmegfelelőbb a napraforgóolaj, illetve az olívaolaj. A salátaolaj készítése hasonlít az ecetéhez, de ebben az esetben nem szükséges teljesen összezúzni a fűszereket.
A salátaolajakat is érdemes 2-3 hétig érlelgetni, lehetőség szerint naponta rázzuk fel párszor alaposan. Amikor elkészült az olajunk, szűrjük le, és öntsük egy szép üvegbe.
Olajkészítésre használható fűszerek
Pikáns ízekhez: bazsalikom, fokhagyma, édeskömény, majoránna, menta, rozmaring, tárkony, kakukkfű, borsikafű. Ezeket az olajakat használjuk húsok pácolására, saláták ízesítésére.
Édes ízekhez: szegfűszeg, levendula, rózsaszirom, citromillatú verbéna. Ezeket az ízeket használhatjuk sütemények, pudingok elkészítéséhez.
Próbálja ki!

Sertésételekhez: zsálya és bazsalikom
Bárány- és borjúételekhez: majoránna, rozmaring, borsikafű
Halételekhez: metélőhagyma, kapor, petrezselyem, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű
Sült, rostélyos húsokhoz: metélőhagyma, petrezselyem, kakukkfű, tárkony

Amikor elkészültek a finomságok, szűrjük le, majd tegyük őket egy-egy mutatós üvegbe. Ragasszunk rájuk címkét, vagy üvegkontúr festékkel írjuk rájuk, hogy mit tartalmaznak. A tetejükett kössük át egy ünnepi szalaggal.