Karácsonyfa-tálak bonbonnal
- Részletek
- Kategória: Ünnepi receptek
- Megjelent: 2008. december 08. hétfő, 08:13
- Találatok: 11151
Sokaktól hallom, hogy Karácsonyra bonbonokat, trüffeleket készítenek ajándékba. Én is fogok, és kitaláltam, hogy aranyos tálakat is készítek hozzájuk. Találtam egy hobby boltban fenyőfa alakú tálakat, kiválasztottam hozzá papírokat, amiket dekupázs technikával vittem fel rájuk.
Hozzávalók:
- kerámia, vagy gipsz tálak (lehetőleg alkalomhoz illő, esetünkben fenyőfa), karácsonyi motívumú
- szalvéta, rizspapír, vagy dekupázs papír (én rizspapírral dolgoztam)
- 1 vastagabb, és 1 vékonyabb ecset
- Akrilfesték alapozásnak (én sabbia d'oro kal51-et használtam), és egy arany színű akrilfesték (oro super kal34)
- szalvétalakk
- magas fényű lakk
Én gipsz tállal dolgoztam, ami nagyon gyorsan szívta magába a festéket.
1) Az alapozó festékkel átkenjük a tálakat. Minden oldalukat alaposan úgy, hogy ne maradjon fehér felület, folt.
2) Amíg száradnak a tálak, kivágjuk a kívánt mintákat. Szalvéta és rizspapír alkalmazása egyszerűbb ebben az esetben (ahol vannak domborulatok az edényben), mert jobban idomulnak a formához.
3) A kiszáradt felületre ráhelyezzük a mintákat, amiket a vastagabbik ecsettel, belülről kifelé haladó mozdulatokkal, felkenünk a tálra. Érdemes az egész tálat átkenni a szalvétaragasztóval.
4) Ez előtt, de akár utána is, az arany színű festékkel különböző mintákat festhetünk a tálainkra.
- a peremeket kicsipkézhetjük,
- festhetünk rá csillagokat, gömböket,
- vagy szivacs segítségével antikolhatjuk.
5) Végezetül átkenjük a tálak egész felületét magasfényű lakkal, majd hagyjuk kiszáradni (mindig csak egy oldalát kenjük át egyszerre).
TIPP: A tálakat megtölthetjük saját készítésű kandírozott narancshéjjal, kapszlikba tett bonbonokkal, trüffelekkel.
Receptajánló:
MANDULÁS-TEJCSOKOLÁDÉS TRÜFFEL
Hozzávalók: 9 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 300 gramm tejcsokoládé (minél jobb minőségű, annál jobb), 2 tojás sárgája, 10 dkg tört pirított mandula, a hempergetéshez kakaópor
A vajat a tejszínnel felforraljuk, közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A kéz masszát összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. Homogénné keverjük az összetevőket, és a vízgőz felett addig keverjük, míg fényesek nem lesznek. Hozzá keverjük a pirított manduladarabokat is, majd a fentiekhez hasonló módon kihűtjük. Formázhatunk belőle golyókat, de kockákat is. Ebben az esetben a dermesztőtálat béleljük ki sütőpapírral, hogy a dermedést követően kockákra lehessen vágni, majd könnyedén eltávolítani a papírról.
Hadrik Rita
Hozzávalók:
- kerámia, vagy gipsz tálak (lehetőleg alkalomhoz illő, esetünkben fenyőfa), karácsonyi motívumú
- szalvéta, rizspapír, vagy dekupázs papír (én rizspapírral dolgoztam)
- 1 vastagabb, és 1 vékonyabb ecset
- Akrilfesték alapozásnak (én sabbia d'oro kal51-et használtam), és egy arany színű akrilfesték (oro super kal34)
- szalvétalakk
- magas fényű lakk
Én gipsz tállal dolgoztam, ami nagyon gyorsan szívta magába a festéket.
1) Az alapozó festékkel átkenjük a tálakat. Minden oldalukat alaposan úgy, hogy ne maradjon fehér felület, folt.
2) Amíg száradnak a tálak, kivágjuk a kívánt mintákat. Szalvéta és rizspapír alkalmazása egyszerűbb ebben az esetben (ahol vannak domborulatok az edényben), mert jobban idomulnak a formához.
3) A kiszáradt felületre ráhelyezzük a mintákat, amiket a vastagabbik ecsettel, belülről kifelé haladó mozdulatokkal, felkenünk a tálra. Érdemes az egész tálat átkenni a szalvétaragasztóval.
4) Ez előtt, de akár utána is, az arany színű festékkel különböző mintákat festhetünk a tálainkra.
- a peremeket kicsipkézhetjük,
- festhetünk rá csillagokat, gömböket,
- vagy szivacs segítségével antikolhatjuk.
5) Végezetül átkenjük a tálak egész felületét magasfényű lakkal, majd hagyjuk kiszáradni (mindig csak egy oldalát kenjük át egyszerre).
Receptajánló:
MANDULÁS-TEJCSOKOLÁDÉS TRÜFFEL
Hozzávalók: 9 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 300 gramm tejcsokoládé (minél jobb minőségű, annál jobb), 2 tojás sárgája, 10 dkg tört pirított mandula, a hempergetéshez kakaópor
A vajat a tejszínnel felforraljuk, közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A kéz masszát összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. Homogénné keverjük az összetevőket, és a vízgőz felett addig keverjük, míg fényesek nem lesznek. Hozzá keverjük a pirított manduladarabokat is, majd a fentiekhez hasonló módon kihűtjük. Formázhatunk belőle golyókat, de kockákat is. Ebben az esetben a dermesztőtálat béleljük ki sütőpapírral, hogy a dermedést követően kockákra lehessen vágni, majd könnyedén eltávolítani a papírról.
Hadrik Rita