Zöldfűszeres pogácsa
- Részletek
- Kategória: Sütemények
latest jordansEntrainement Nike
Mezei Katalin különlegesen finom pogácsa receptje. Mellesleg, Benkő Dániel kutyája ezt csente le az asztalról, amíg szorgos gazdija a takarítást gyakorolta (2010. június 1.-i Csak csajok-ban).
Hozzávalók:
* 40 dkg liszt
* 3 púpos evőkanál búzadara
* 3 púpos evőkanál borgonyapehely (vagy törtkrumpli)
* 25 dkg Feta sajt
* 20 dkg vaj (vagy margarin)
* 1 dl olaj (oliva)
* 3 egész tojás
* fél dl langyos tej
* 4 dkg élesztő
* 1 szem kockacukor
* 1 púpos kávéskanál só
* 1 gerezd összetört fokhagyma
* 4 púpos evőkanál friss! összevágott zöldfűszer: bazsalikomlevél, oregánó, kakukkfű, kapor, rozmaring
* 1 egész tojás a kenéshez
Elkészítése:
A hozzávalókat mindenki szabadon variálhatja (tehát kihagyható pl. a burgonya, a búzadara, stb). Eben az esetben azonban langyos tejjel, vagy vízzel javítsuk fel, ha túl kemény lenne a tészta.
A lényeg, hogy egy rugalmas lágy tésztát kapjunk. Számomra ezekkel a hozzávalókkal és nagyjából ezzekkel az arányokkal lett a legjobb az állaga (szivacsos, lágy, selymes ízű).
Kihűlés után műanyag edényben, vagy fémtálban ruhával letakarva tárolhatjuk, így 3-4 napig finom marad.
A Feta sajtot egy villával összetörjük.
A vajat a liszttel, a sóval és a Fetával összemorzsoljuk.
Tegyük hozzá a tojásokat, tejfölt, olajat, fokhagymát, zöldfűszereket és a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt.
Dagasztó mozdulatokkal dolgozzuk össze alaposan. Kenyérsütő gépben is összedolgoztathatjuk.
Hagyjuk félórát kelni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Kenjük át a tojással és irdaljuk be négyzethálósan (inkább rombuszosan) egy lisztbe mártott késsel.
Ezután jöhet a pogácsaszaggató. Olykor ezt is mártsuk lisztbe.
Minden egyes kis korongot a tenyerünk két éle között kissé pörgessünk meg. Ettől magasabb lesz, szebben sül, jobban kel.
Hagyjuk még 40-50 percig kelni a tepsiben.
Légkeveréses elektromos sütőben 180 fokon sütjük, amíg aranybarna lesz (kb 20 perc)
Normál elektromos sütőben kb 25 perc.
Gázsütőben 18- 20 perc