KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Lovacskás torta

0tort1802Bükki Lászlóné Rozika házi babapiskóta és házi pillecukor receptjével

Sport mediaNike Air Foamposite Pro "YEEZY" Video Review



Az unokám egy éves születésnapjára készítettem ezt a lovacskát és a kiscsikót.
Házi babapiskóta tésztából, hogy ő is megrágicsálhassa bármelyik részét.

Házi babapiskóta:
* 4 egész tojás + 15 dkg margarin
* 30 dkg cukor ( 8 nagy evőkanál)
* 50-60 dkg liszt
* 1 kávéskanál szalakáli (2 dkg) 1 dl langyos tejben elkeverve
* 0,5 dl étolaj
* pici só
* cukorgyöngy vagy színes tortadara

Elkészítése:
Az egész tojásokat a cukorral és a feloldott szalakálival nagyon jól kikeverjük (kézzel legalább egy órán át, ezért én géppel kevertem, kifehéredésig).
Nem lesz hófehér,de szép halvány sárga az igen.

Ezután hozzákeverjük a lisztet, sót, olajat. Könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk, ne legyen lágy!
Ha este elkészítjük, pihenhet másnapig, hűvös helyen, de azonnal is megcsinálhatjuk.

Két három részben , lisztezett deszkán kinyújtjuk fél cm vékonyságúra.
Ha nincs lovacska formánk,akkor az előzőleg kemény papírra megrajzolt lovunkat körbevágjuk éles késsel.

Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, halvány sárgára. Ha az alja már halvány sárga, akkor kész. Ha már a teteje is, akkor elégettük.
A maradék tésztát kis virág formával kiszaggatjuk és így sütjük meg.

0tort

A lovacskából és a kiscsikóból is 2-2 db kell, őket sima főzött pudinggal kell összeragasztani (amíg meleg a puding). A kis virágokat pedig nagymama lekvárjával.
Utána csokival bevonjuk a lovakat, a virágokat elég megcsorgatni.
A csoki torta bevonóból készült, de nem a ráírt módon, hanem 1 dl étolajba tördeljük bele az étcsokit és meleg vízzel félig töltött kis lábasra tesszük a  tűzhelyre.
Ezt a fémtálkánkat (olaj+csoki), így olvasztjuk meg.
Ha már nem darabos, levesszük a forró vízről és kicsit hülni hagyjuk (Csoki nyuszi-télapó is kiváló erre a célra).

Ha van otthon cukorgyöngy, azzal díszítjük, de a színes tortadara is nagyon szép.
Ha tejszínhabunk is van, körbe díszíthetjük a lovainkat,de nem biztos, hogy a legkisebb gyermek is megkóstolhatja. Így pudingosan, lekvárosan nagy sikere volt és rövid idő alatt el is fogyott.
A piskóta megpuhult a meleg pudingtól. Fontos, hogy a csokit csak kihűlt sütire tegyük rá (a csoki lehet meleg), ezután tegyük a hűtőbe, vagy a kamrába, lényeg, hogy hűvösre. Így szép lesz a csoki is.

Nagyobbacska gyermek segíthet is, nagyon jó szórakozás lesz a közös sütés. De meglepetésnek sem rossz!
Aki még "cifrázni szeretné, tűzzön kis virágokat a sütik közepébe (ezek a sütik főzött krém és vajkrém keverékével töltöttek, ebben jól "meggyökeredzik" a virág.

0tort3

A rózsák pille cukorból készültek / házi pillecukor készítése:
Egy db cukorral érdemes kipróbálni. Pár csepp citromlét adjunk a pillecukorhoz a porcukor mellé.
A pille cukrot mikróba kell tenni, amíg elszámolunk 3-ig.

De nézzük inkább és amikor a cukor emelkedik, puffad, ki kell venni!
Porcukorral össze kell keverni, annyival, hogy már ne ragadjon annyira a kezünkhöz és alakítható. Ne legyen lágy és túl kemény sem, olyan legyen, mint a marcipán vagy gyermekünk gyúrmája szobahőmérsékleten. Virágainknak nem szabad lekonyulnia!

Ekkor a deszkára készített folpackra kukoricakeményítőt szórunk, mintha liszteznénk (porcukorral is folytathatjuk,ha nincs otthon keményítő).
A tetejét is meghintjük és egész vékonyra kinyújtjuk.
Egy fém kupakkal kis köröket szaggatunk belőle és egymás köré tekerjük, mindig szemben egymással, 2-3 db-ot.

Mikor már jól felbátorodtunk, akkor a szirmok szélét kicsit kifelé hajlíthatjuk, így már egész rózsás lesz.
Szalvétára rakjuk és hagyjuk megszáradni.Végül a kilátszó krémbe szúrjuk.
A virágok szirmai jól legyenek alul összenyomva,hogy bele férjen a pici karika közepébe.Mini linzer koszorú kiszaggatót kell használni.

0tort2


Jó szórakozást és jó étvágyat hozzá!
Bükkiné Rozi

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...