Nürnbergi Lebkuchen dobozkával
- Részletek
- Kategória: Karácsony
Nürnberg az 1300-as évek végén vált híressé puha, illatos süteményéről...
Nike Sneakers StoreAir Jordan 1 Retro High OG "Board of Governors" White/Black-Royal Blue
"Lebkuchen" - mézeskalács néven terjedt el. Különleges, házacska formájú papírdobozba csomagolták az illatos csemegét. Íme az eredeti recept és a dobozka szabásmintája!
DOBOZ
Anyagok, kellékek:
310. sablon
310. sablon
Fotókarton
Sniccer
Félcenti széles, 20 cm hosszú piros, keskeny szalag minden egyes dobozhoz
Ragasztóstift, vagy folyékony hobby ragasztó
Sniccer
Félcenti széles, 20 cm hosszú piros, keskeny szalag minden egyes dobozhoz
Ragasztóstift, vagy folyékony hobby ragasztó
Cikkcakk olló
Egy 10x10x10cm-es kocka alakú dobozka (2db fotókartonból)
Pergamen papír (selyempapír) a kocka alakú belső dobozka kibéleléséhez
Pergamen papír (selyempapír) a kocka alakú belső dobozka kibéleléséhez
"Lebkuchen" - mézeskalács, vagy más sütik
Elkészítése:
1. Nyomtassuk ki a sablont tintasugaras, vagy színes lézernyomtatóval. A nyomtatást állítsuk 105 százalékra és fotókartont helyezzünk a papíradagolóba. Természetesen a nyomtatót állítsuk át előtte vastag papír nyomtatásra.
A kinyomtatott mintán a jelölő vonalak mentén, egy vonalzó segítségével, az olló hegyével "karcoljuk be" a papírt. Itt lesznek a hajtásvonalak.
Vágjuk körbe a mintát.
2. Hajtsuk be a lapokat a jelölések szerint.
3. A tető közepét, a jelölés mentén vágjuk be a sniccerrel.
A piros szalagot duplán húzzuk át a résen, és az alján kössünk egy csomót. Ez lesz a dobozkánk fogantyúja.
4. Ragasszuk össze a dobozkát a megfelelő hajtásvonalak mentén. 30 percig hagyjuk száradni.
5. Készítsük el a 10x10x10-es kocka alakú dobozkát a fotókartonból, vagy rajzlapból.
5. Készítsük el a 10x10x10-es kocka alakú dobozkát a fotókartonból, vagy rajzlapból.
6. Vágjunk ki a pergamen papírból a cikkcakk ollóval 2 db Két darab 36 cm hosszú és 8 cem széles csíkot.
A csíkokat rendezzük el keresztben a doboz belsejében.
7. Töltsük meg süteménnyel a belső dobozkát és zárjuk le a fedelét.
8. Húzzuk rá a külső, díszes ház-dobozkát.
9. Amennyiben úgy tervezzük, hogy a fülénél fogva hordozható legyen, a belső dobozkát a szalaggal csomagkötéssel fogjuk körbe. A csomó megkötése után a szalag két végét húzzuk át a háztető résén és itt kössük csomóra.
MÉZES SÜTEMÉNY - Lebkuchen, eredeti nürnbergi recept
Hozzávalók:
* 50 deka finomliszt
* 1,5 teáskanál sütőpor
* 1 / 4 teáskanál só
* 1,5 teáskanál sütőpor
* 1 / 4 teáskanál só
* 1 / 2 teáskanál őrölt fahéj
* 1 / 2 teáskanál őrölt gyömbér
* 1 / 2 teáskanál őrölt szerecsendió
* 1 / 4 teáskanál őrölt szegfűszeg
* 10 deka tisztított, pirított egész mandula (a díszítéshez)
* 10 deka tisztított, pirított mogyoró (a díszítéshez)
* 1 púpos evőkanál kockára vágott cukrozott narancshéj
* 1 púpos evőkanál kockára vágott cukrozott citromhéj
* 35 deka méz
* 3 nagy tojás
* 3 evőkanál baracklekvár
* 2 evőkanál tej
* 1 / 2 teáskanál őrölt gyömbér
* 1 / 2 teáskanál őrölt szerecsendió
* 1 / 4 teáskanál őrölt szegfűszeg
* 10 deka tisztított, pirított egész mandula (a díszítéshez)
* 10 deka tisztított, pirított mogyoró (a díszítéshez)
* 1 púpos evőkanál kockára vágott cukrozott narancshéj
* 1 púpos evőkanál kockára vágott cukrozott citromhéj
* 35 deka méz
* 3 nagy tojás
* 3 evőkanál baracklekvár
* 2 evőkanál tej
Elkészítése:
1. A lisztet keverjük össze a sütóporral és a fűszerekkel, a citrom, narancs héjjal.
2. A 3 tojást a mézzel, a tejjel, az olajjal, a baracklekvárral keverjük habosra.
3. Adjuk hozzá a lisztes keveréket. Dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.
4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki kerek formákra.
5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire. Díszítsük a pirított mogyoróval, mandulával.
4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki kerek formákra.
5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire. Díszítsük a pirított mogyoróval, mandulával.
180 C-on süssük aranysárgára.
Elektromos sütőben 10-12 perc, gázsütőben 8-10 perc.
Amikor már éppcsak langyos, kenjük át a tetejét vékonyan cukormázzal, egy sütőecsettel segítségével.
Cukormáz:
* 25 deka porcukor
* 2 evőkanál valódi, friss citromlé
* 2-3 evőkanál víz (vagy annyi, hogy jólkeverhető masszát kapjunk)
Egy elektromos habverővel 3-4 percen kersztül magas fokozaton keverjük, míg hófehérré válik.
Szerző:
Martha Stewart ötlete alapján, Mezei Katalin
Martha Stewart ötlete alapján, Mezei Katalin