KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Mikulás csizmája

MikulásGulyás Viktória ötlete a Karácsonyi Pályázatra
Running sport mediaNike

Anyagok, kellékek:

* filc anyag, 2 színben (ez esetben: Barnában és Fehérben).
* színes szaténszalag (ez esetben: Piros)
* filc színével egyező hímzőfonal vagy cérna.
* papír, ceruza, hegyes tű, gombostű, tűbefűző, vasaló és olló.

mikcs1

Elkészítés:
Első lépésben veszünk egy papírt, és a készíteni kívánt nagyságban és formában megrajzoljuk rá a csizmánkat. Az időnk és papír spórolása érdekében, ezen a mintán jelöljük be, a rajz tetején, hogy hova szeretnénk majd varrni a fehér díszítést. Fogjuk az ollót és vágjuk ki a mintát.

mikcs2

A barna filc anyagot langyos vasalóval vasaljuk ki, hogy eltűnjenek a hajtogatás jelei. A mintát rajzoljuk körbe, legalább kétszer, majd vágjuk ki, fél centi ráhagyással. A két fél csizmát varjuk össze, de figyeljünk, a teteje nyitott maradjon. Ha kész óvatosan fordítsuk ki, és újra vasaljuk át finoman.

A fehér filcen ismételjük meg a vasalást. Mikor kész a sablonon bejelölt díszítő részt vágjuk le, rajzoljuk körbe, és fél centi ráhagyással ezt is vágjuk ki. A két rövid szélét pelenkaöltéssel szorosan öltsük össze. Óvatosan fordítsuk ki.

A csizmánk tetejére húzzuk rá a fehér díszítést, és igazítsuk rá. A biztonság kedvéért, hogy ne mozduljon, el körbe gombostűzhetjük a mintát. Vigyázzunk, hogy a kezünket továbbra is be tudjuk tenni a csizma belsejébe, így biztos, hogy nem varrtuk össze a két felet.

mikcs4

Tetszőleges méretű szalagot vágjunk le, majd készítsünk belőle hurkot és a két végénél öltsük össze pár öltéssel. Érdemes már azzal a cérnával, fonallal dolgozni, amivel a fehér díszítést a csizmához varjuk. (Ez esetben piros fonallal.)

A szaténszalagot varjuk pár egyszerű öltéssel a barna filchez, hogy ezt a részt később takarja a díszítés. Érdemes a csizma hátsó részéhez varrni a szalagot, és innen indítani a láncöltéseket. Így nem lesz kellemetlen csomó a csizma tetején, ami esetleg kilátszhat.

mikcs3

Felhasználási tippek:
Most már szabadon díszíthetjük, gyöngyökkel, vagy, hogy meg tudjuk különböztetni őket a karácsonyfán lógva kisebb nagyobb matricákkal, vagy neveket írhatunk rá, hogy megtalálják.

Körülbelül 30 perc az elkészítési ideje, az óvónők és tanárnők jó hasznát vehetik adventi naptárként, csak a gyerekek jelét, és egy számot kell ráírni, aztán megtölteni cukorkával.

Az ablakra rögzítve az összes szomszéd megcsodálhatja, két kezünk munkáját. Nagyobb méretben akár a Mikulás is megtöltheti a gyerekeknek.
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó