Fűszerolaj ajándékba
- Részletek
- Kategória: Karácsony
Irén kérésére ajánlom ezt a receptet.
Sports ShoesReus Canada - The Global Destination For Modern Luxury
Mi is kell a fűszerolajhoz?
Kezdjük az üveggel!
Ha van otthon, az remek, ha nincs, akkor ajánlom a Hobbyművészt.
Itt kapható egy remek hosszúkás üveg erre a célra, vagy "emeletes" üveg, amely három részből áll és nagyon különleges (a fotóját megtalálod a blogban: "Házi készítésű likőrkülönlegességek díszüvegben")
Kellékek és hozzávalók:
- szélesszájú üveg(az érleléshez)
- dekorüveg (az olaj végleges helye szűrés után)
- géz
- tölcsér
- kis fazék
- parafadugó
- olvasztott gyertyaviasz
- kukoricaolaj
- 3-4 szem szarvacska paprika(piros, zöld, sárga)
- 2 rozmaring ágacska
- 4-5 kakukkfű ágacska
- 1 mokkáskanál sáfránypor
- 10 szem fekete bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 szem gyöngyhagyma
- 1 kávéskanálnyi mustármag
- 2-3 karika sárgarépa
- 5-6 szem olivabogyó
Elkészítés:
A fazékban langyosítsunk fel 1 liter kukoricaolajat, amibe beledobáljuk az összes fűszert, szárazra törölgetve (már amelyik nem lenne az).
Ne főzzük csak langyosan kavargassuk 10 percig.
Öntsük egy szélesszájú üvegbe, gumizzuk a tetejére a gézt és tegyük a radiátorra.
Naponta egyszer kavarjuk át finoman.
Itt érleljük egy-két hétig.
Ezután szedjuk ki belőle a nagyobb darab fűszereket, rendezzük el a véglegesnek szánt üvegcsébe.
Az olajat a maradék aprólék fűszerekkel egy gézdarabon keresztűl tölcsérrel töltsük az üvegbe.
A parafadugóval zárjuk le.
Olvasszunk egy kevés fehér gyertyaviaszt a mikróban, vagy gőz felett.
Óvatosan csurgassuk a dugóra, hogy légmentesen lezárja a dugó és az üveg nyaka közötti finom réseket.
A fotón csatosüvegben látható mindez, de hangulatosabb a viaszos dugóval lezárt üveg, amit még egy-két szál raffiával is átkötözhetünk a nyakánál.
Az üveg üvegfestékkel is díszíthető, mielőtt beletöltenénk az olajat. Egy paprika, vagy ágacska minta például jól mutat. A túlzott dekorálást azonban kerüljük, hiszen akkor nem látaszanak ki a mutatós fűszerek.