Mézeskalács várost a karácsonyfára
- Részletek
- Kategória: Karácsony
A házacskák készülhetnek levgőn száradó gyurmából, vagy sógyurmából is, így maradandó lesz remekművünk.
Asics shoesKopačky na fotbal
Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 12dkg méz
- 12dkg cukor
- 12dkg vaj (vagy margarin)
- 2db tojás sárgája
- 1dl tejföl
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- őrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj, citromhéj
- 88. mintaív
Elkészítés:
A felmelegített mézben keverjük el a vajat, a cukrot és a fűszereket, majd majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, aztán a többi hozzávalóval.
Gyúródeszkán alaposan dolgozzuk ki. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, széteseik a forma, lyukacsos lesz a sütemény felülete.
Pihentessük hűvös helyen pár órára.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm vastagra.
Vágjuk ki a szabásminta szerinti formákra.
A tepsit megvajazzuk, kilisztezzük. Előmelegítjük a sütőt kb. 170 fokra.
Mehet a sütőbe. A sütés ideje 8-10 perc.
Cukormáz:
1. Egy tojás fehérjéhez annyi átszitált porcukrot adagoljunk, hogy fakanállal összekavarva igen sűrű masszává álljon össze. Habverő nem kell hozzá.
2. 10 deka porcukrot egy kávéskanál citromlével és 1 evőkanál vízzel jó 10 percig kevergetünk, amíg egyneművé válik.
Kanállal kicsi nylonzacskóba teszünk a cukormaszából egy keveset, majd 1 mm-es lyukat vágunk a sarkára. Ezzel "írókázhatunk".
A házakból tortavárost is készíthetünk.
Egy krémemel rétegezett szögletes piskóta tortát az oldalán is krémmel vonunk be és ráragasztjuk a házacskákat. A körbevett rész tetejét tejszínhabbal tölthetjük ki.
* Amennyiben levegőn száradó gyurmából készítjük, akrilfestékkel dekoráljuk és hópasztával (strukturpasztával) érjük el a havas hatást.
Forrás: Martha Stewart