KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Kézzel mártott havas gyertyák

kep11 Vécs Éva ötlete
Running SneakersAir Max

Eljött az Advent ideje, amikor mindenki sokkal több gyertyát gyújt, mint általában. Hát ha még a saját kezünkkel készítjük, akkor micsoda öröm!

A kézzel mártott gyertyák mindig csonkig égnek…Csodálatos dolog megfigyelni a mártás során, ahogy egyre növekednek a gyertyák. Ma már csak kevés helyen lehet kapni igazi, kézzel mártott gyertyákat, lássunk hát neki mi magunk!

Szükséges anyagok, eszközök:
* egy fazék
* 2 edény
* paraffin
* stearin
* kanóc vagy pamut (felvető) fonal
* 2 db nagyméretű (12-14-es) anyacsavar vagy más nehezék
* konyhai robotgép
* fa-vagy műanyag lapát vagy kés

Elkészítése:
Az egyik edény hőálló legyen. Amíg nekem nem voltak ezek a szép gyertyamártó edényeim, addig egy kerámia kancsóban mártottam a gyertyát. De jó erre egy fazék is. A másik edénybe víz kerül, de rácsöppenhet a viasz, azért olyat használjunk, amit erre a célra áldozunk.
A mártott gyertya paraffinból és stearinból készül, ezek aránya 9:1. Mindkét anyag gyógyszertárban vagy az Azúr vegyszerboltban kapható. De természetesen használhatunk maradék gyertyákat is.
A mennyiség a mártó edény nagyságától függ, illetve attól, mekkora gyertyákat szeretnénk készíteni. A gyertyák nagysága az edény nagyságától függ.
Az anyagokat egy fazékba öntjük, a tűzhelyre tesszük, és közepes hőfokon felolvasztjuk. Ha felolvadt, várjunk egy kicsit, hűlnie kell.
Ezalatt a kanócból vagy a pamutfonalból (én felvető fonalat használok) vágunk egy akkora darabot, amely félbehajtva leér a mártó edény aljára. Mindkét végére kötünk egy-egy anyacsavart, ez lesz a nehezék. Ha nincs, pl. két nagyobb kavics is megteszi, csak nagyon szorosan kössük fel.
A másik edénybe tegyünk hideg vizet, ezzel fogjuk hűteni a gyertyáinkat.
Először a viaszba mártjuk a kanócot, ide csak rövid ideig, majd a vízbe. Ezt addig folytatjuk, amíg elég vastag nem lett a gyertyánk. (kép 2-3-4-5). Ekkor akasszuk fel kicsit hűlni, akár a konyhaszekrény fogantyújára… Ha még langyos, de már nem puha, egy sniccerrel vágjuk le a csavart. Készen van a gyönyörű, egyedi gyertyánk! (A csavart visszadobhatjuk az edénybe, ha leolvadt róla a viasz, halásszuk ki.)

Image    Image

Image     Image
Még nincs vége a mókának, mert a „havazással” igazán egyedivé tehetjük alkotásunkat.
Öntsünk egy kis olvadt viaszt egy tálba, és kezdjük el a konyhai robotgép habverőjével verni. (Utána teljesen tisztára mosható, nyugodtan használhatjuk. DE aki nem szeretné, az kézi habverővel is nekikezdhet, ez kicsit továbbtart és fárasztóbb.) Ne tessék elkeseredni, lassan megy!
Image       Image

Ha már szép habos, akkor a lapát segítségével kenjük be a habbal a gyertyáinkat.(kép9) Itt gyorsan kell nagyon dolgozni, mert gyorsan dermed! Ha végeztünk, kaparjuk vissza az edénybe a habot, újra felhasználható!
Természetesen boltban vásárolt gyertyát is behavazhatunk!

Tegyük szép gyertyatartóba legújabb művünket, vagy lepjük meg vele barátainkat!
Image   Image
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó