KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Toszkán articsóka

 Image Az articsóka nem csak kíváló máj és epeorvosság, de kellemes fűszeres íze miatt igazi ínyencség. Itthon még nem igazán ismerik, éttermekben is ritkán használják, pedig elkészítési módja igen egyszerű.

 

best Running shoesPatike – Nike Air Jordan, Premium, Retro Klasici, Sneakers

Hozzávalók (2 személyre):
- öt közepes articsóka (vagy 3 nagy).
- 3 vastag szelet kenyér, héja nélkül, kockázva
- 0,6 dl olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 2 ek sherry ecet (ha nincs, lehet más is)
- 5 dkg rukkola
- 2 nagy marék parmezánforgács
- só, bors
- 1 doboz zöld olajbogyó
Főzőlé:
- 1,2 dl fehérbor
- 2 citrom leve
- 0,6 dl olívaolaj
- 2 ek fehérborecet
- 2 fokhagymagerezd héjastul
- babérlevél
- só,bors
- 2 nagy fokhagymagerezd aprítva
- 1 ek olívaolaj
- fél citrom reszelt héja

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180C-ra.
Megtisztítjuk az articsókát, az articsókaszíveket negyedeljük és amíg a főzőlevet előkészítjük, tartsuk citromos vízben, hogy ne színeződjenek el.
Egy lábasba tegyünk kb. 6,5 dl-nyi vizet.
Öntsük hozzá az olívaolajat, két citrom levét, a fehérborecetet, fehérbort, két egész fokhagymagerezdet, egy-két babérlevelet, sót, borsot.
Amikor forr, tegyük bele az articsóka darabokat és gyöngyöztetve fedő alatt főzzük puhára (kb. 10 perc).
Szűrjük le és keverjük össze egy evőkanálnyi olívaolajjal, két aprított friss fokhagymagerezddel, egy citrom reszelt héjával, sóval, borssal.

Amíg fő az articsóka, a nagy kockákra vágott, vagy darabokra tépkedett kenyeret 180C-os sütőben 10 perc alatt megszikkasztjuk.
Összekeverjük az öntetet: olívaolajat és a kétféle ecetet (egyfajta is használható, de a végeredmény más lesz.
Fontos, hogy minél jobb minőségű ecetet használjunk, a sima eszünkbe se jusson).
Összekeverjük a kenyeret, az articsókát, ráöntjük az öntetet és 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a kenyér magába szívja.
Ízlés szerint lehet sózni, borsozni. A rukkolát és a parmezánt csak közvetlenül tálalás előtt tegyük hozzá.

Az articsókáról

Tápértékei:
A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van. Az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme.

Gyógyhatásai:
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó articsóka (tudományos nevén Cynaria scolymus) levelének kivonatában levő vegyületek (egyebek között a kaffeoilkininsav és a cinarin) elsősorban a májra hatnak. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt dezodoráló szerként is. Bizonyos dél-európai és egyéb országokban a népgyógyászat szerves részét képezi - gyakran alkalmazott gyógynövény. Az olaszok a levelét, a szárát és a gyökerét is használják. Népi gyógyítóik szerint a növény levelei nyersen vagy forrázatként elkészítve vizelethajtó hatásúak, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat pedig reuma és köszvényes fájdalmak enyhítésére alkalmas.

Emésztési panaszok, étvágytalanság, epe és máj funkciók serkentése esetén ajánlott.
Az epe termelését növelve megszünteti az emésztési panaszokat. Elősegíti az epe kiürülését az epehólyagból, az epeutak összehúzódását.

Meggátolja az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását, és az epebántalmakra visszavezethetõ emésztési panaszokat.
A máj kötőszövetét védi a károsító anyagoktól. Fokozza a máj méregtelenítő hatását, enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódásának. Enyhe vizelethajtó.
Előnyösen befolyásolja a koleszterin anyagcseréjét (mozgósítja a szövetekből, majd segít a kiürítésben).
A vér zsírtartalmát is csökkenti, ami gyógyír a kórosan megnövekedett zsírtartalomra, ezért alkalmazható a kóros elhízás kezelésében is.
A kórokozó baktériumok szaporodását gátolja. A bél normál flóráját nem befolyásolja.
A reumás folyamatok kezelésében, érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.

Figyelem! Ne használjunk alumíniumedényt az articsóka elkészítése során, mert megsötétedik tőle, és fémes ízt kap.

Előkészítés fogyasztásra:
A szárától és vékony külső leveleitől megfosztott articsókát mossunk meg folyóvízben, majd leveleinek hegyét vágjuk le, az alját pedig hámozzuk meg. A levelek hegyét legegyszerűűbben úgy távolíthatjuk el, hogy az articsóka tetejét egy éles késsel levágjuk. Az oldalra kiálló levelek végét ollóval metsszük le. Ezután sós vízben főzzük puhára.

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...