KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Variációk kecskesajtra 2.

Image Utasi Ilona szakértőnk ötletei
Az ordáról
Erdélyben és a Felvidéken ez ismert csemege, mert a sajtkészítés melléktermékéből, az íróból indul olyformán, hogy az oltja be a kecsketejet, és így nem megy veszendőbe.

Az elkészítés menete:
A megmaradt íróba, ami lehet három-négy liter, öntsünk 1-2 liter kecsketejet
És tartsuk melegen, igen pici lángon kb. fél óra hosszat, folytonosan keverget-ve. Ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl, ne érje el a forráspontot.
Fél óra múlva zárjuk el a lángot és kevergessünk egyet-egyet  rajta, hogy még jobban beoltódjon a kecsketej. Akár 2-3 óra hosszat is hagyhatjuk így az edényben, majd, ha már annyira, langyosra hült, hogy hozzá tudunk nyúlni, béleljünk ki egy lyukacsos gyümölcsmosó tálat tiszta konyharuhával és szed-jük bele az ordát.
Fogjuk össze a konyharuha négy sarkát és kössük fel olyan helyre, ahol le tud csepegni.
Ha az író kicsepegett belőle, egy hófehér, selymes állagú és semleges ízű, eny-hén savanykás túrót kapunk, amelyet akár sósan, akár édesen is el lehet készi-teni.

Édesen és sósan is készülhet az

ImageOrdás palacsinta 
Készitsünk hagyományos módon 8-10 db palacsintát és töltsük meg a következő töltelékkel:
Sósan: kb. 20-25 dkg ordát keverjünk el kevés sóval, némi borssal és hinsük                     
Meg kaporral. Keverjük össze és töltsük meg a palacsintákat.
Helyezzük tűzálló tálra, szórjuk meg reszelt füstőlt sajttal és sütőben
Olvasszuk a palacsintára a sajtot.
Díszíthetjük petrezselyemlevéllel, vagy kaporral és köríthetjük friss paradicsommal és kockára vágott uborkával

Kreatív fortély: a korábban bemutatott pitába töltve is készíthetjük, az orda
                          Ízesítése variálható a család ízlése szerint.

Édesen: kb. 20-25 dkg ordát keverjünk el némi cukorral (lehet édesítő is) egy zacskó vaníliás cukorral és ízlés szerint reszelt citromhéjjal.
Ezzel töltsük meg a palacsintákat és porcukorral megszórva, idénygyümölcs kockákkal körítve adhatjuk asztalra.
         
Kreatív fortély: a fenti töltelékbe bele is kerülhet a kis darabkákra vágott idénygyümölcs, ilyenkor tejszínhab pamacsokkal és borsmenta levéllel díszítve adjuk asztalra.


Ugyancsak ORDA az alapja a körözöttnek, melyből készülhet
ImagePaprika körözöttel töltve
kb. 20-25 dkg ordát elkeverünk kb. egy kávéskanál piros őrölt paprikával, vagy
egy kávéskanálnyi piros arannyal, pici borssal, pici őrölt köménnyel. Kb. egy evőkanálnyi mustárt is tehetünk hozzá. A végén sózzuk, mert ha piros aranyat használunk, kevesebb só kell. Apróra vágott vöröshagymával, esetleg ujjhagyma szárral kikeverjük és hangulatos, ha félbevágott paprikákba töltjük.


ImageZöldfűszeres ORDA-golyócskák nektarin ágyon      
Kb. 20-25 dkg ORDÁ-t elkeverünk apróra vágott petrezselyemmel, citrom-füvel, esetleg kaporral és kakukkfüvel. Kevés sót és pici borsot is tegyünk hozzá.
Vékonyan szeleteljünk fel két-három nektarin gyümölcsöt és terítsük el egy nagy lapos tányéron.
A kikevert ordából készítsünk golyókat és helyezzük rá a nektarin szeletekre, díszítsük frissen szedett borsmenta vagy citromfű levelekkel, hajtásokkal.

Jétvágyat kívánok!
                          Utasi Ilona

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...