Variációk kecskesajtra 1.
Kőrözöttes kifli
(vagy zsemle) elkészitéséhez. Az ordából készült körözöttet gazdagon a kiflire kenjük, majd forró grillbe, vagy sütőbe téve pirosra sütjük. Paprika karikákkal vagy csikokkal diszitve adjuk asztalra.
Kreativ fortély: Beborithatjuk vékonyka kecskesajt szeletekkel is a kiflire kent kőrözöttet és igy tegyük még egy pár pillanatra a grillbe, csak addig, amig a sajt ráolvad. Ilyenkor a diszitéseket a sajtra tegyük.
Sült tészta ordával
Vöröshagymát 8 cikkbe vágva pároljunk üvegesre kevés vajon, vagy olajon, majd piritsuk meg kissé zsirjára és pici cukorral karamellizáljuk, hogy szép barna (nem égett) szint kapjon.
Lehetőleg porcelán, vagy kerámia kompótostálak aljára teritsük a hagymacikkeket. Személyenként egy kompótostálnyi a javasolt, ám nem árt többet késziteni, mert hidegen is, másnap is csodafinom.
Készitsünk besamelt és morzsoljunk bele annyi ordát, hogy még jól keverhető maradjon. Füszerezzük borssal, sóval, fokhagymával, zöldfüszerekkel (petrezselyemmel, szurokfüvel, rozmaringgal és amit még a társaság kedvel…)
Főzzünk ki spagettit, vagy penne, vagy rövidcső tésztát (maradékot is felhasz-nálhatunk) A leszürt tésztát forgassuk bele a besamelbe ugy, hogy ellepje a mártás.
Minden kompótostálba a hagymára tegyünk szinültig a tésztás-besameles keverékből. Majd grillben, vagy sütőben süssük át a pirulásig.
Ha már megfogható a tálka boritsuk tálra vagy tálcára, szórjuk meg reszelt kecskesajttal, diszitsük petrezselyem zöldjével.
Hangulatos, ha salátalevélre halmozott paradicsom és paprika cikkekkel rakjuk körül.
Kreativ fortély: A besamelbe az ordán kívül tehetünk felapritott gombát, vagy sonkát is. (Erdei gombával a legfinomabb!!!)
Villámgyors gyümölcsös gyümölcsös-ordás lepényke
Hozzávalók: 30 dkg liszt (teljes kiörlésü is finom), 20 dkg kristálycukor (barna is lehet) 1 csg sütőpor, 10 dkg margarin, kb. 50 dkg orda, 4 tojás egészben, fél liter (lehetőleg kecske) tej, egy bögre idény gyümölcs, de lehet konzerv, vagy mirelit is. (cseresznye, meggy, sárgabarack, alma, szilva, mazsola), 1 csg. Vaniliás cukor
A margarint kettéosztjuk, egyik felével a tepsit kikenjük.
A cukrot, a lisztet és a sütőport összekeverjük és a keverék felét rászórjuk a tepsiben lévő margarinra. Erre rászórjuk az ordát elosztva és a gyümölcsöt.
A lisztes keverék másik felét a gyümölcsre szórjuk.
A tojásokat a vaniliás cukorral és a fél liter tejjel felverjük és a liszt tetejére öntjük ugy, hogy azt mindenütt befedje.
Végül a megmaradt margarint kicsi darabokban a lepényke tetejére szórjuk.
Kb. 40-50 percig kell sütni előmelegitett sütőben közepes lángon.
Kreativ fortély: Ha végképp nincs kéznél gyümölcs, az ordába reszelt citrom, vagy narancshéjjal is finom lepénykét süthetünk.
További kérdésekre szívesen válaszolok kecsketej termékek dolgában: beszerzőhely, tárolás, gyógyító tanácsok, felhasználás, receptek stb.
Utasi Ilona
Tel.: 30 476 0009