Batyu leves
- Részletek
- Kategória: Sós
- Megjelent: 2009. április 26. vasárnap, 07:01
- Találatok: 9478
Ennek a különleges levesnek az elkészítése nem gyors, de megéri a fáradtságot.
Running sportsBěžecké tretry Nike
Egyszer kell csak rájönni a menetére, akkor gyorsan elkészül. Egytálételnek is kiváló. (Pawlowszky Aranka)
Hozzávalók:
20 dkg darálthús vagy csirkemell
10 dkg zöldborsó
10 dkg morzsolt kukorica
10 dkg burgonya
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 szál új hagyma vagy póréhagyma
2 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 db húsleves kocka
A batyuhoz tésztához:
2,5 dl liszt
kb. 0,3 dl melegvíz
1 db tojás
só, bors
pogácsa szaggató
Elkészítése:
A darált húst vízben bő vízben megpároljuk az apróra vágott hagymával, kukoricával és a borsóval, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a húsleveskockát. A kész húst a zöldséggekkel leszűrjük de a levét félretesszük a leveshez.
A megtisztított és felszeletelt répákat a hús főzőlevében megpároljuk, vagy a batyukkal együtt főzzük. A főtt darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, és ha még kell fűszerezzük (gyömbérrel is).
Közben elkészítjük a batyu tésztáját: a lisztet összekeverjük kevés sóval, hozzáadjuk a tojást, annyi melegvizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát kb. 2-3 mm-re nyújtjuk, és 7 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, vagy kisebb 7 x 7 cm-es négyzetekre vágjuk, attól függően, hogy mekkora batyut szeretnénk a levesünkbe.
Vigyázat: Ne legyen túl vékony a tészta, mert könnyen kiszakadhat a tölteléktől. Ha túl vastag, akkor kemény lesz, és nehezen fő meg.
Ezután minden korongra vagy négyzetre teszünk 1 kiskanál tölteléket és a széleit batyuként összenyomjuk.
A levest visszatesszük a tűzre, amikor forr megfőzzük benne a batyukat, a kockára vágott krumplival. Ha a batyuk feljöttek a levesben utána még főzzük pár percig. Kb. 20-25 batyu lesz, ez a leves akkor jó, ha kevés a lé és sok a batyu.
Lehetőleg egyszerre tegyük bele a levesbe főni a batyukat, így biztosan nem marad félig főtt egyik sem.
Ez a leves a kínai Wonton leves (ami szójával készül és csípős) és a magyar tészta-batyu leves általam szelidített ízű változata. A töltelékbe tehetünk még gombát is, és fűszerezhetjük gyömbérrel.
Előnye: hogy a tölteléket kedvünk és szájízünk szerint variálhatjuk. Ha kevés sóval készítjük tálaláskor tehetünk bele Édes Anna-t vagy Erős Pista nyers darált paprikát.
Tálaláskor: apróra vágott új hagymát, vagy póré hagymát adhatunk hozzá.
Jó étvágyat!
Pawlowszky Aranka
Hozzávalók:
20 dkg darálthús vagy csirkemell
10 dkg zöldborsó
10 dkg morzsolt kukorica
10 dkg burgonya
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 szál új hagyma vagy póréhagyma
2 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 db húsleves kocka
A batyuhoz tésztához:
2,5 dl liszt
kb. 0,3 dl melegvíz
1 db tojás
só, bors
pogácsa szaggató
Elkészítése:
A darált húst vízben bő vízben megpároljuk az apróra vágott hagymával, kukoricával és a borsóval, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a húsleveskockát. A kész húst a zöldséggekkel leszűrjük de a levét félretesszük a leveshez.
A megtisztított és felszeletelt répákat a hús főzőlevében megpároljuk, vagy a batyukkal együtt főzzük. A főtt darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, és ha még kell fűszerezzük (gyömbérrel is).
Közben elkészítjük a batyu tésztáját: a lisztet összekeverjük kevés sóval, hozzáadjuk a tojást, annyi melegvizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát kb. 2-3 mm-re nyújtjuk, és 7 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, vagy kisebb 7 x 7 cm-es négyzetekre vágjuk, attól függően, hogy mekkora batyut szeretnénk a levesünkbe.
Vigyázat: Ne legyen túl vékony a tészta, mert könnyen kiszakadhat a tölteléktől. Ha túl vastag, akkor kemény lesz, és nehezen fő meg.
Ezután minden korongra vagy négyzetre teszünk 1 kiskanál tölteléket és a széleit batyuként összenyomjuk.
A levest visszatesszük a tűzre, amikor forr megfőzzük benne a batyukat, a kockára vágott krumplival. Ha a batyuk feljöttek a levesben utána még főzzük pár percig. Kb. 20-25 batyu lesz, ez a leves akkor jó, ha kevés a lé és sok a batyu.
Lehetőleg egyszerre tegyük bele a levesbe főni a batyukat, így biztosan nem marad félig főtt egyik sem.
Ez a leves a kínai Wonton leves (ami szójával készül és csípős) és a magyar tészta-batyu leves általam szelidített ízű változata. A töltelékbe tehetünk még gombát is, és fűszerezhetjük gyömbérrel.
Előnye: hogy a tölteléket kedvünk és szájízünk szerint variálhatjuk. Ha kevés sóval készítjük tálaláskor tehetünk bele Édes Anna-t vagy Erős Pista nyers darált paprikát.
Jó étvágyat!
Pawlowszky Aranka