Kolozsvári padlizsánkrém
- Részletek
- Kategória: Sós
- Megjelent: 2010. augusztus 12. csütörtök, 20:29
- Találatok: 44905
Eredeti erdélyi gazdaságos recept
Buy Sneakers2020 New nike supreme sb 2012 ebay shoes black friday Black/Infrared Online SaleNem csupán különlegesen finom, de kiadós, gazdaságos is!
Hozzávalók:
3 db szép fényes, sötétlila, kemény padlizsán
4 gerezd fokhagyma
1 kicsiny fej vöröshagyma
1 evőkanál mustár
1 csapott teáskanál só
1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors
2-3 levélke friss rozmaring
1 levélke friss bazsalikom
mokkáskanálnyi friss kakukkfű
5 deka vaj
1 púpos evőkanál liszt
1,5 deci tej
Elkészítése:
A padlizsánokat mossuk meg és töröljük szárazra. Nem kell levágni a végét, úgy ahogy van, tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe. A tepsi aljára érdemes sütőpapírt, vagy alufóliát teríteni.
Nagyjából 30-45 percig sütjük. Akkor jó, ha kissé kezd ráncosodni a teteje. Persze van, aki félig sülten jobban kedveli. Ebben az esetben, akkor kell kivenni, mikor bebarnult.
A sütőből kivett padlizsánokat takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kicsit hűlni. Így a keletkező gőztől könnyebben lejön a héja. Előbb vágjuk le a szárát, majd húzzuk le a héját vékonyan.
Közben a vajat olvasszuk meg és szórjuk rá a lisztet. kicsit kapassuk meg és öntsük hozzá a tejet. Közepesen sűrűre főzzük és hagyjuk kicsit hűlni.
Vágjuk 2 centis karikákra és tegyük az aprítóba. Dobjuk mellé a megpucolt fokhagymákat, a lereszelt vöröshagymát, mustárt, borsot, sót, fűszernövényeket és mixeljük össze. Öntsük hozzá a besamelt és alaposan mixeljük át újra.
A kész krémet hagyjuk kicsit összeérni a hűtőben. Pirított házi kennyérrel, enyhén sózott paradicsomkarikákkal, vagy kovászos uborkával igazán remek és egészséges.
Tipp: szendvics falatkák
Hajában főtt, megpucolt krumplit vágjunk 2 centis karikákra és púpozzunk rájuk a padlizsánkrémből. A legtetjére pedig tegyünk ribizlidzsemmet, vagy kis cikk őszibarack befőttet. Nekem bejön, de aki nem szereti az édeset a sóssal keverni, az reszelt füstöltsajttal, vagy parmezánnal ízesítheti.