Cserszömörcés házikenyér
- Részletek
- Kategória: Sós
- Megjelent: 2010. augusztus 12. csütörtök, 21:29
- Találatok: 10286
A cserszömörcét sokan csak szájvizek összetevőjeként ismerik, pedig fantasztikus fűszernövény.
Running Sneakers StoreShop: Nike
Az őrölt szömörce, cserszömörce levél bioboltokban, gyógynövény szaküzletekben szerezhető be fillérekért.
Erősen savanyú, összehúző hatása miatt éhségcsökkentő hatása is van. Ecet kiváltására használható a különböző ételek savanyítására (pl tökfőzelék, krumplifőzelék, kovászos uborka, stb)
A cserszömörce remek íze és savanyító ereje mellett erősen gyulladáscsökkentő hatású. Bélhurut, gyomorhurut ellen kiváló. A legtöbb hazai kertben is látható, de szerintem sokan nem tudják mire jó?
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
10 dkg búzadara
10 dkg rozsliszt
3 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál őrölt cserszömörce levél
1 szem kockacukor
5-6 dl víz
Elkészítése:
A liszteket és búzadarát, valamint a sót és szömörcét egy tálkában összekeverem.
Egy csészébe kb 1 dl langyos vizet öntök és felolvasztom benne a kockacukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Hagyom picit "megfutni", vagyis a kezdődő habosodást kivárom.
A kenyérsütőgép aljára öntöm a vizet, sót, majd rá kerül a lisztkeverék és végül az élesztős víz. A kenyérsütőgépet gyorskenyér fokozaton indítom. Menetközben nézem, kell-e még hozzá víz, vagy liszt. Rugalmas, közepesen lágy tészta a cél!
Mikor leáll a keveréssel a gép, hagyom kicsit kelni, majd kiveszem a tésztát és átgyúrom egy kevés liszttel, kiveszem a keverőlapátokat, majd visszateszem
A tetejét lenyomogatom, hogy egyenletesen kitöltse a tégelyt. Belisztezem, majd egy késsel rombusz mintát irdalok bele.
Ezután már csak várom, hogy megkeljen és kisüljön.
Kellemesen savanykás, igazi kovászos rozskenyér ízű csoda a végeredmény.