Pizza mártások, feltétek
- Részletek
- Kategória: Sós
- Megjelent: 2007. december 09. vasárnap, 19:36
- Találatok: 20899
Néhány ötlet, ami a megszokottól eltér...
A tészta receptje
Paradicsomos:
1 kis üveg paradicsom sűrítmény(250-300g)
feleannyi víz (mint paripüré)
1 mokkáskanál só
1 csapott mokkáskanál őröltbors
fél csomag oregánó
1 kávéskanál kakukkfű
*csipet porított rozmaring (esetleg elhagyható)
*csipet porított babérlevél (esetleg elhagyható)
3 gerezd összenyomott fokhagyma
fél fej vöröshagyma reszelve
2-3 evőkanál olivaolaj
A hozzávalókat egyszerűen keverjük össze, majd nem túl vastagon kenjük a nyers pizzatészta tetejére.
A maradék mártást érdemes felforralni (2-3 percre), majd félretenni, hiszen sokan szeretik a pizza mellé is fogyasztani. Vagy remek mártás spagettihez egy kis gombakonzervvel elkeverve.
Tejfölös:
4-5dl tejföl
3 gerezd összenyomott fokhagyma
1 mokkáskanál só
2-3 evőkanál olivaolaj
Forrósítsunk fel 2-3 evőkanál olivaolajat és dobjuk rá az összenyomkodott fokhagymát. Kavargatva pirítsuk 1 percig, majd öntsük rá a tefölt, meg a sót. Ugye milyen vadító az illata?
Már le is kaphatjuk a platniról.
aki nem ragaszkodi a reformkonyhás megoldásokhoz, az olivaolaj helyett füstölt szalonnát olvasszon és ezt használja alapnak.
Vastagon kenjük a nyers tészta tetejére.
Spenótos:
1 csomag felengedett mirelit spenót
3 gerezd összenyomott fokhagyma
feketebors (örlemény)
szerecsendió (örlemény)
1 mokkáskanál só
2-3 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál tejföl
Forrósítsunk fel 2-3 evőkanál olivaolajat és dobjuk rá az összenyomkodott fokhagymát. Kavargatva pirítsuk 1 percig, majd dobjuk rá a spenótot. Sózzuk meg és forraljuk fel. Főzni nem kell. Ha langyosra hűlt, keverjünk bele 2-3 evőkanál tejfölt és kenjuk meg vastagon vele a nyers pizzatésztát.
Feltétek:
A tejfölös és a spenótos önmagában is megállja a helyét, vagyis elegendő, ha durva lyukú reszelővel jó kis füstöltsajtot reszelünk rá.
A paradicsomosra az alábbi összeállításokat javaslom:
Mindegyikre érvényes, hogy a végén reszelt trapistát és füstöltsajtot szórok rá
1.
felszeletelt vöröshagyma
karikázott paradicsom (megszórom egy pici sóval, borssal, oregánóval)
gombakonzerv(borssal megszórva)(a nyers gomba levet ereszt, ezért előtte forró vízbe kell dobni 2-3 percre)
zöldpparika
2.
1 csomag mirelit parasztreggeli(felengedve)
felszeletelt főtt tojás
1 doboz vörösbab konzerv
10 dkg főtt sonka
3.
ananászkonzerv (alaposan csöpögtessük le)
kockára vágott sonka
zöld + kaliforniai paprika
kukorica
felszeletelt vöröshagyma
4.
tonhalkonzerv
zöld + kaliforniai paprika
felszeletelt vöröshagyma
1 doboz vörösbab konzerv
kockára vágott csemegeuborka
Sütés:
Mialatt elkészítjük a feltéteket és megpakoljuk a pizzát, azalatt pont megkel a tésztánk.
A sütőt nagyjából akkor érdemes bekapcsolni(kb 10 perc felfűtés kell), amikor a sajtreszeléshez érünk.
Akinek "sima" villany sütője van, az kb 250 fokra állítsa be és csak a legtetejére és a legaljára helyezzen egy tepsit. Nagyjából 10 perc múlva ki kell cserélni az alsó pizzát a felsővel.
Újabbb 10 perc múlva valószínűleg már ki is vehetjük.
Légkeverős sütőben elegendő 200 fokra állítani és nem kell cserélgetni. Ráadásul egyszerre betehetjük mindhárom tepsit.
Gázsütőben 180-200 fokot válasszunk.
Sok sikert az elkészítéséhez!