KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Pizza mártások, feltétek

ImageA pizzát igazán kreatívan lehet feltétekkel ellátni. bridgemediaNike air max

Néhány ötlet, ami a megszokottól eltér...

A tészta receptje

Paradicsomos:

1 kis üveg paradicsom sűrítmény(250-300g)
feleannyi víz (mint paripüré)
1 mokkáskanál só
1 csapott mokkáskanál őröltbors
fél csomag oregánó
1 kávéskanál kakukkfű
*csipet porított rozmaring (esetleg elhagyható)
*csipet porított babérlevél (esetleg elhagyható)
3 gerezd összenyomott fokhagyma
fél fej vöröshagyma reszelve
2-3 evőkanál olivaolaj

ImageA hozzávalókat egyszerűen keverjük össze, majd nem túl vastagon kenjük a nyers pizzatészta tetejére.
A maradék mártást érdemes felforralni (2-3 percre), majd félretenni, hiszen sokan szeretik a pizza mellé is fogyasztani. Vagy remek mártás spagettihez egy kis gombakonzervvel elkeverve.

Tejfölös:

4-5dl tejföl
3 gerezd összenyomott fokhagyma
1 mokkáskanál só
2-3 evőkanál olivaolaj

Forrósítsunk fel 2-3 evőkanál olivaolajat és dobjuk rá az összenyomkodott fokhagymát. Kavargatva pirítsuk 1 percig, majd öntsük rá a tefölt, meg a sót. Ugye milyen vadító az illata?
Már le is kaphatjuk a platniról.
aki nem ragaszkodi a reformkonyhás megoldásokhoz, az olivaolaj helyett füstölt szalonnát olvasszon és ezt használja alapnak.
Vastagon kenjük a nyers tészta tetejére.

Spenótos:
1 csomag felengedett mirelit spenót
3 gerezd összenyomott fokhagyma
feketebors (örlemény)
szerecsendió (örlemény)
1 mokkáskanál só
2-3 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál tejföl

ImageForrósítsunk fel 2-3 evőkanál olivaolajat és dobjuk rá az összenyomkodott fokhagymát. Kavargatva pirítsuk 1 percig, majd dobjuk rá a spenótot. Sózzuk meg és forraljuk fel. Főzni nem kell. Ha langyosra hűlt, keverjünk bele 2-3 evőkanál tejfölt és kenjuk meg vastagon vele a nyers pizzatésztát.

Feltétek:
A tejfölös és a spenótos önmagában is megállja a helyét, vagyis elegendő, ha durva lyukú reszelővel jó kis füstöltsajtot reszelünk rá.

A paradicsomosra az alábbi összeállításokat javaslom:
Mindegyikre érvényes, hogy a végén reszelt trapistát és füstöltsajtot szórok rá

1.
felszeletelt vöröshagyma
karikázott paradicsom (megszórom egy pici sóval, borssal, oregánóval)
gombakonzerv(borssal megszórva)(a nyers gomba levet ereszt, ezért előtte forró vízbe kell dobni 2-3 percre)
zöldpparika

2.
1 csomag mirelit parasztreggeli(felengedve)
felszeletelt főtt tojás
1 doboz vörösbab konzerv
10 dkg főtt sonka

3.
ananászkonzerv (alaposan csöpögtessük le)
kockára vágott sonka
zöld + kaliforniai paprika
kukorica
felszeletelt vöröshagyma

4.
tonhalkonzerv
zöld + kaliforniai paprika
felszeletelt vöröshagyma
1 doboz vörösbab konzerv
kockára vágott csemegeuborka


Sütés:
Mialatt elkészítjük a feltéteket és megpakoljuk a pizzát, azalatt pont megkel a tésztánk.
A sütőt nagyjából akkor érdemes bekapcsolni(kb 10 perc felfűtés kell), amikor a sajtreszeléshez érünk.
Akinek "sima" villany sütője van, az kb 250 fokra állítsa be és csak a legtetejére és a legaljára helyezzen egy tepsit. Nagyjából 10 perc múlva ki kell cserélni az alsó pizzát a felsővel.
Újabbb 10 perc múlva valószínűleg már ki is vehetjük.

Légkeverős sütőben elegendő 200 fokra állítani és nem kell cserélgetni. Ráadásul egyszerre betehetjük mindhárom tepsit.
Gázsütőben 180-200 fokot válasszunk.

Sok sikert az elkészítéséhez!

 

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...